Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Tuesday, March 29, 2011

"GAGAL BERCINTA"Assalamualaikum.. Moga dicintai Allah sentiasa hendaknya.
Selepas memasak tadi, seperti biasa Raz berehat-santai sekejab sambil mata mengintai helaian-helaian sebuah buku karangan Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj. Pengarang yang terkenal dengan menjana motivasi minda pembacanya. Tulisannya bersahaja sesuai untuk bacaan santai. Ermm.. bagus jugak!

Tertarik dengan mukasurat yang bertajuk : GAGAL BERCINTA.

Alang-alang Raz sudah membacanya, ada baiknya Raz berkongsi dengan semua yang singgah diruangan Raz disini. Mudah-mudahan ada sesuatu yang dapat memikat kita untuk sama-sama berfikir dan mengembangkan fikiran. Lagipun, Raz tengah tandus untuk bercerita tentang 'rasa-rasi' Raz. Kita telaah pula kata-kata pakar kali ini.

Teruskan pembacaan ya... Katanya :

"Gagal bercinta barangkali kegagalan yang paling meruntun kesedihan. Agaknya lebih ramai orang menangis akibat gagal bercinta daripada kematian ibu bapa. Alangkah besarnya bahana gagal cinta kerana ia digambarkan dalam filem sebagai langit yang tiba-tiba bertukar kelabu, pokok-pokok menggugurkan daunnya hingga gondol, petir menyambar dan ribut pun terjadi.

Hampir semua orang mengalami gagal bercinta. Sebenarnya ia bukanlah cinta, sekadar suka, bahkan orang yang disukai itu sendiri pun tidak tahu dia disukai. tetapi orang yang telah jatuh berahi menganggapnya cinta dan apabila dia tidak mendapat layanan setimpal, dia menganggapnya sebagai gagal bercinta. Dia pun menangis bagaikan langit kehilangan matahari. Dunia dirasakan kelam. Dia tidak melihat sebarang cahaya yang boleh menerangi lagi.

Pada mereka yang benar-benar bercinta kemudian mengalami kegagalan, ya, mungkin mereka lebih munasabah untuk meratapinya. Namun, kenapa mesti berasa begitu hina oleh kehilangan cinta? Cinta hanyalah pada makhluk- ia menyimpan sejuta kelemahan yang tersembunyi dan disembunyikan. Mengapa berasa sangat sedih oleh kegagalan cinta?
Dia hanya manusia, penuh kelemahan dan serba kekurangan. Mengapa mesti terlalu berpatah harap? Dia tidak terkecuali dari ditimpa musibah, diulit penyakit, digelut usia tua. Mengapa hingga sanggup melupakan nikmat menyintai Tuhan hanya oleh manusia- kalaupun terlalu kacak, bakal hilang kekacakannya. Kalaupun terlalu cantik, bakal hilang kecantikannya. Kalaupun terlalu kaya, bakal pergi semua kekayaannya. Kalaupun terlalu sihat, bakal pergi menghadap Ilahi.

Cinta itu nikmat, mengapa mesti derita oleh cinta? Kegagalan cinta bukanlah penghujung dunia. Cinta hanyalah perasaan, kadang-kadang di situlah bertandangnya syaitan. Mengapa tidak faham bahawa cinta manusia tidak akan ke mana-mana, yang kekal abadi adalah kecintaan terhadap Ilahi. Mengapa anda tidak boleh menangis tatkala cinta terhadap Ilahi. Mengapa anda terfikir hendak membunuh diri semata-mata oleh cinta manusia durjana?

Tahukah anda, sewaktu anda merasai gagalnya cinta, syaitan semakin kuat ketawa kerana anda hampir kehilangan iman hanya disebabkan seorang manusia, sedangkan kegagalan mendapat kasih sayang Tuhan patut lebih diratapi. Pernahkah anda menangis mengharapkan cinta Ilahi?

Tidakkah anda berasa malu menangis oleh gagalnya cinta terhadap manusia, sedangkan Allah lebih utama untuk anda tangisi taufik dan hidayah-Nya? Cinta itu INDAH, usah dicemari oleh perilaku yang salah. Cintailah Allah sebagai keutamaan anda, kemudian cintailah Nabi, berikutnya ibu ayah anda, selepas itu guru dan juga ilmu sebagai kecintaanmu yang keempat dan kelima, dirimu sendiri.

Cintailah dirimu sebab nasib anda di akhirat ditentukan oleh sejauh mana anda mengasihi dan menyayangi diri sendiri. Anda sayangi diri, anda tidak akan merelakan diri anda melakukan pelbagai kesalahan cinta. Semua kesalahan di sini akan ditanggung oleh diri sendiri di sana kelak.

Jika anda menyayangi dan mencintai diri sendiri, anda akan berusaha agar tidak menanggung beban dan akibatnya di akhirat. Cinta seorang lelaki kepada seorang wanita sukar ditafsirkan oleh akal. Perasaan kasih dan sayangnya jarang diluahkan secara zahir, namun sebenarnya ia sentiasa mekar dan luhur.

Laluan kedua pada cinta yang gagal adalah, lupakanlah cinta itu dan binalah yang baru. Siapa tahu dia akan lebih baik. Izinkan diri anda bercinta lagi. Andainya anda sudah tidak ingin bercinta lagi, jadikanlah Allah sebagai tujuan hidup dan cintamu yang agong dan terakhir."

[Selesai kata-kata HM Tuah]

Kesimpulan yang dapat Raz fikir dari penulisan beliau, adalah tentang perilaku kita menerima gelodak mainan perasaan. Adakalanya, walaupun apa yang kita rasa itu seakan semuanya benar berpihak kepada kata hati kita, namun tidak mustahil kata hati kita itu salah melainkan kita juruskan segalanya ke jalan Allah.

Wallhua'lam.
Salam sayang seindah sayang.
Sayangi diri, sayangi peribadi, sayangi Ilahi.

MMuahks! Sesuram mana pun hati.. jangan biarkan ia gagal tersenyum!