Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, March 17, 2011

Jangan Gelisah Jika Diri Tidak DihargaiAssalamualaikum w.b.t.
Semanis-manis senyuman di awal pagi Raz sediakan untuk yang membaca susun ayat yang Raz tuliskan di sini.
Moga Allah berikan kita kesihatan yang baik dan akidah yang kukuh bagi menghadapi hidup yang penuh kekecohan ini. Sesungguhnya Allah lah sebaik-baik tempat untuk kita mengadu dan memohon pertolongan. Amin.. Allahurabbi...(Allah Tuhanku)

Raz ini manusia biasa.
Selaku itu banyak kepincangan dan kekurangan diri yang Raz perlu sedaya upaya perbaiki. Apatah lagi Raz ini juga wanita. Wanita, seperti yang kita semua tahu sering lemah dan terbawa-bawa dek emosi sendiri. Orang cakap, hormon wanita sekejab naik, sekejab sekata, sekejab merundum turun ke gaung. Kih!Kih!Kih!

Hakikatnya hati kita sentiasa berbolak-balik dengan keadaan hidup, ujian-ujian dan hasutan syaitan. Tiap-tiap hari kita harus berperang menghapuskan kekotoran di dalam fikiran kita. Fikiran kita sering berkitar-kitar berfikir tentang banyak perkara. Ada perkara baik dan ada yang buruk. Kadang-kadang, apa yang kita fikirkan benar mengikut pendapat kita, boleh menjadi salah. Kadang-kadang pula apa yang kita fikirkan salah, banyak pula kebenarannya. Macam-macam yang akal kita langkau. Jika kita tidak mempunyai akidah yang kuat, nescaya akan mudahlah kita terpesong dengan akal kita sendiri. Sebab itulah agama, Allah dan Rasulullah itu amat-amat penting bagi kita seimbangkan kehidupan kita yang sebenar. Jika tidak, kita hanya mengikut apa yang kita fikirkan benar untuk diri kita tanpa menoleh terhadap apa yang benar mengikut hukum akidah kita sebagai hamba-Nya.

Hemmm...
Sesekali , akal Raz juga kadang-kadang menginjak pada rasa rendah diri dan tidak dihargai. Lebih-lebih lagi apabila segala usaha Raz dipandang sebagai sesuatu yang tidak pernah beerti. Raz pernah diperbodohkan situasi. Raz pernah tidak dipeduli. Raz pernah menerima tekanan yang dasyat terhadap keadaan hidup yang menyedihkan. Raz juga pernah diaibkan. Raz pernah dizalimi. Raz pernah ditipu. Yeah, sesungguhnya Raz ini manusia biasa yang kerdil yang hidup dikalangan manusia lain yang serupa juga.

Apalah kekuatan Raz sebagai wanita untuk menghadapi kemelut persaingan hidup yang banyak ragamnya. Tidak mustahil emosi akan mengawal diri akhirnya. Lantas, air mata menjadi pengubat sengsara.

Itulah kesalahan akal Raz.
Apa yang kita fikirkan tentang hidup, atau apa sahaja yang kita anggap tentang hidup, itulah siapa kita sebenarnya.

Kepercayaan kita terhadap apa yang wajib kita pegang dalam akidah diri itu rapuh. Justeru kita membiarkan perasaan dan apa yang kita fikir mengawal rentak hidup kita. Kita akan jadi lemah dengan fikiran kita sendiri.

Janganlah bimbang jika diri tidak dihargai atau diri terasa sepi dari pertolongan yang sejati. Sesungguhnya ALLAH itu Maha Penyayang diantara segala kasih sayang. Kita berserahlah kepada Allah terhadap apa saja usaha yang telah dibuat. Jika kita sentiasa bersangka baik kepada kehendak dan takdir Allah yang jatuh kepada kita, pasti dan yakinlah bahawa Allah lah yang akan membantu dan mendorong kita ke arah pertolongan-Nya jua.

Apalah harga sebuah harga dari makhluk sedang Allah itu Pencipta Makhluk??
Berharaplah akan penghargaan dari Allah. Tetap teguh dan yakinlah disitu. Sesungguhnya itulah kekuatan akidah kita. Biarlah jika dunia merengsakan kita dengan rasa kejauhan namun.... Allah sentiasa berada bersama menanti kita memohon dan berharap HANYA PADA-NYA.

Kuatkan hati.
Perteguhkan perasaan.
Bersihkan fikiran.

Biarlah diri tidak dihargai, asal jangan kita tidak berharga lagi terutama di mata Ilahi.

Salam kasih. Moga kita dikasihi Allah selamanya. Amin.

MMuahhks!