Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, March 20, 2011

SEDIH ITU RACUN HATIAssalamualaikum wbt.
Moga Allah berikan kekuatan pada hati Raz, dan pada semua bagi menghadapi segala ujian hidup ini dengan rela, sabar dan tenang.

Hati Raz diracuni kesedihan yang teramat malam tadi sehingga terbawa sampai ke pagi. Entah berapa banyak air mata ini tumpah. Dada terasa terkesumat dengan kesakitan yang teramat. Raz menangis bukan kerana apa yang Allah takdirkan untuk Raz, tetapi kerana kezaliman manusia yang melumpurkan segala ketidakberdayaan Raz ini dengan penganiayaan.

Selamat pagi semua! Maaf atas kemuraman Raz hari ini.
Adakala sebagai manusia biasa yang kerdil dengan pelbagai kelemahan, tiada daya upaya Raz untuk mengelak tumpahan hati digoda kehibaan dan kesedihan. Bukanlah Raz memohon kesedihan ini mengundang, tapi kesedihan ini seolah menduga kekuatan hati yang Raz pegang selama ini. Sehingga Raz amat- amat terikut dan patah.

Allah menduga Raz lagi.
Dalam bejaga-jaga dan berhati-hati, tsunami hati tetap terjadi. Ada perkara yang dapat kita lalui dengan tabah... dan ada sesetengah perkara, kita amat memerlukan sokongan orang lain untuk tabah.

Sesungguhnya sedih itu amat meracun hati. Tidur menjadi sepi. Mimpi menjadi ngeri. Raz berdoa dengan sesungguhnya, Ya Allah... janganlah Engkau menduga aku dengan perkara yang tidak mampu aku laluinya. Namun, ujian yang Raz rasa Raz tidak mampu lalui itulah yang datang. Ya Allah...

Hati Raz amat terluka, namun dalam pada masa yang sama nurani Raz merasakan yang Raz tidak perlu membiarkan diri Raz terus terluka. Sakitnya amat ketara. Semakin Raz sedih, semakin rasa dungu menghimpit perasaan. Iman Raz terasa meluntur. Ohh, tolong Ya Allah... jangan biarkan ia begini.

Mungkin Allah lebih tahu. Dia tahu yang sudah sampai masanya Raz mampu menghadapi ujian yang cuba Raz tepis itu. Mungkin Dia mahu Raz membuka seluruh dan sebulat hati Raz ini benar-benar mengenali akan kehendak-Nya. Mungkin Allah Tahu yang Raz telah bersedia.

Hati terasa kalut dan kata kian melalut. Senyumlah Raz! Senyumlah sekalipun hati terasa hambar. Senyumlah kerana Allah sedang mengujimu. Senyumlah walau hati sedah parah. Allah Maha mengatahui yang terbaik untuk hamba-Nya.

Sayu berbaur kasih walaupun ia teramat pedih.
Jangan biarkan hati merintih meracuni hari dan membiarkan diri mati sebelum berusaha pulih. Sedih itu racun hati.

MMuahks!