Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, March 13, 2011

Kasih Sayang AsliRaz percaya hanya hati yang tulus menyayangi sahaja yang mampu membaca bahasa kasih sayang yang asli.

Assalamualaikum, sahabat Raz yang sedang membaca luahan rasa Raz yang tidak seberapa. Dengan harapan agar luahan Raz dapat memberi manfaat dan melekatkan rasa kasih sayang yang berpanjangan untuk hari ini, esok dan seterusnya dan InsyaAllah dapat di bawa ke akhirat jua. Amin.

Banyak orang yang Raz sayang dalam hidup Raz. Alhamdulillah. Pada keluarga, saudara, teman-teman dan sahabat-sahabat. Mereka inilah yang selama ini menjadi inspirasi perjalanan kehidupan yang Raz lalui. Secara jujur, mereka inilah yang banyak mengajar Raz tentang kasih sayang. Raz memang gemar jadi pemerhati. Hanya mereka yang kita sayangi dan menyayangi kitalah yang banyak memberikan kita cara kasih sayang yang indah.

Jika diamati dengan teliliti, kita akan dapat melihat pelbagai ragam cara setiap dari kita menyampaikan kasih sayang.

Ada pihak yang suka menyampaikan kasih sayang dengan meterial.

Sesetengahnya pula menyampaikan kasih sayang dengan harta dan wang ringgit.

Ada juga menitik beratkan rasa ambil berat dan perhatian sebagai cara berkasih-sayang.

Tidak kurang ada yang meluahkan kata-kata "sayang" sentiasa (hari-hari, tiap-tiap sejam sekali!!) sebagai membuktikan sumpah sayang setianya.

Yang memandang dari jauh dan memanah kasih di dalam diam pun ada.

Banyak juga yang mengeluarkan "cemburu" untuk memberitahu yang dia benar-benar sayang.

Yang bersolek rapi, memperagakan diri dalam personaliti sentiasa menarik dan ranggi pun ada demi menonjolkan bahasa sayang.

Yang mengerah tenaga melakukan sebarang kerja, menurut kata, mengikut arahan pun ada.

Fuhh!!! pendek kata, macam-macam cara ada. Tidak tersebut dan tidak tersusun segala macam cara itu. Semuanya hanya kerana satu iaitu : KASIH SAYANG. Sungguh, ia adalah satu rasa jiwa yang membungakan makna yang luas, seluasnya sedangkan terbitnya tetap dari HATI YANG SATU dan BERSATU.

Wah...! Cantik sungguh kasih sayang itu.
Namun, Raz pasti ramai yang setuju bahawa hanya dengan memiliki KEIKHLASAN yang JERNIH sahaja yang berjaya merealisasikan kasih sayang yang asli. Andai di dalam hati itu masih ada benci dan dengki, sebanyak mana pun usaha untuk mendekatkan orang yang kita sayangi, tidak akan wujud keaslian. Kasih sayang boleh berkilau dengan sendirinya tanpa rasa pura-pura.

Bagi Raz, kita yang sering bermegah-megah di dalam kasih sayang adalah kita yang amat nipis dengan kasih sayang. Kasih sayang tidak dapat dibeli, dihutang atau diperdagangkan.

Biar jarak lokasi menjauhkan jasad kita, jika keaslian kasih sayang itu tercipta di dalam diri... ia tetap akan berseri.

Keaslian UTAMA kasih sayang itu hanya ada pada Ilahi. Kita yang berterusan memberi khidmat terbaik kepada Allah SWT akan sentiasa memperolehi kasih sayang sejati.


Terima kasih kepada mereka yang sentiasa menyelimuti Raz dengan kasih sayang yang asli. Allah itu Maha Pemberi Kasih sayang. Moga kita semua sentiasa dinaungi kehebatan kasih sayang sejati. Amin.

Salam hormat, salam kasih..-Raz.R-