Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, March 24, 2011

Dahan Yang Rapuh

Assalamualaikum..
Moga sejehtera di bawah lindungan dan nikmat kurniaan Allah SWT hendaknya. Amin.


Alangkah damainya jika Raz mampu pergi ke tempat-tempat yang indah seperti gambar yang Raz lekatkan diruang ini. Cantik sungguh ciptaan Ilahi. Jika dunia dicipta sebegini indahnya, tidak dapat Raz bayangkan syurga yang telah diciptakan-Nya di 'sana'. Benar, memang benar syurga itu ada! Raz percaya. Jika DIA telah menciptakan bumi yang sebegini uniknya, sudah pasti DIA mampu menciptakan yang lebih istimewa.

Namun, mampukah Raz berada disyurga-Nya. Layakkah Raz? Apalah besarnya kemuliaan yang Raz ada untuk Allah anugerahkan Raz syurga-Nya? Astaghfirullahalazim, begitu ketiadaan ini mengingatkan Raz hidup yang sering bergantung pada dahan yang rapuh. Mengharapkan dunia menjadi indah seindah-indahnya, namun lupa bahawa masih ada kurniaan Allah yang lebih indah.

Kadang-kadang, kita takut untuk melalui hidup sendirian, seolah dunia inilah tempat kekal untuk kita. Kita bimbang semua penderitaan yang kita lalui akan membuatkan kita hilang arah dan tujuan. Kita risau kita akan hidup dalam suasana suram tanpa tangan memapah dan menemani kita saat kegusaran. Kita seram hidup kita karam dan terkapai tanpa dahan untuk bergantung. Namun, dahan manakah yang lebih HIDUP dan kuat untuk kita bergantung sebenarnya?

Manusia- memang boleh memberikan kita dahan untuk bergantung, namun dahan itu masih belum menjanjikan apa-apa yang utuh. Jika dahan yang diberikan manusia itu adalah dahan yang datang dari Allah, bersyukurlah sebanyak-banyaknya bahawa saat itu, kitalah yang paling bertuah.

Jika tiada yang menghulurkan dahan yang sebenar untuk kita bergantung, ketahuilah bahawa dahan itu telah tersedia pada diri kita dimana jua dan walau apa pun situasi kita berada. Yang kita perlu adalah yakin dan percaya.

Ya Allah, moga Engkau ampuni aku dan izinkan aku bergantung didahan-Mu tanpa sedikitpun rasa ragu. Amin.

Salam kasih sepenuh hati,
dengan kasih Allah hidup lebih beerti.

MMMuahhks..!