Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, March 27, 2011

PENGORBANAN

Salam penuh rahmah dan mohon petunjuk Allah untuk segala-galanya dalam kehidupan kita. Apa khabar yang membaca bisikan kecil Raz di sini? Moga Allah dahulukan kita dengan kesihatan yang baik, rezeki yang baik dan hati yang baik hendaknya. Amin.

Kelmarin, Raz memang teringin untuk menulis sesuatu diruang ini. Negatifnya, Raz dibuntukan oleh beberapa perkara yang menolak Raz menulis. Masih terusik dengan bayangan silam yang tidak memberikan apa-apa kebaikan kepada Raz. Raz sedar itu. Namun, apalah daya Raz. Mungkin hati Raz belum cukup tulus dan redha menerima kejadian-kejadian yang menurap kerikil tajam, menjadikan ia ingatan yang kejam.. Entahlah. Kelemahan Raz. Kata orang, kadang-kadang masa perlu diberikan pada diri sendiri untuk mengenal pasti apakah pengajaran disebalik pengalaman yang dilalui. Tetapi nampaknya, semakin Raz meluangkan masa tersebut, semakin pula ia menjadi pontianak yang mengusik-usik dan menghantui fikiran Raz dengan pelbagai persoalan dengan jawapan yang tidak ada kepastian.

Dalam hati kecil Raz, sekilas keikhlasan ini... bergelodak dengan dua rasa:-

1) Raz ingin terus menapak hidup dengan apa yang telah diberi oleh Allah swt seadanya diri Raz.
2) Raz inginkan kekuatan untuk mengorbankan perkara yang menjadi kegembiraan Raz, demi untuk kegembiraan yang lain.

Kedengaran seperti amat mudah untuk dilaksanakan. Kata orang, "Kita permudahkan apa yang payah; kita senangkan apa yang susah." Namun bila segalanya terletak pada diri untuk membuat keputusan... seperti biasa.. ia memerlukan ketahanan diri yang amat luar biasa. Dan selalunya!!! Selalunya.. usaha kita akan menempa berkali-kali kegagalan yang tidak kita sangka.

Seringkali, kehidupan ini menuntut kita dikorbankan atau membuat pengorbanan. Samada pengorbanan itu melibatkan orang lain atau menghindari keburukan masa hadapan sendiri. Sesungguhnya Allah lebih mengerti segalanya.

Banyak nasihat yang Raz terima. Malah, nurani sendiri juga telah menegur diri Raz. Perjuangan perlu diteruskan. Apa yang perlu direbut, rebutlah! Apa yang perlu diketepikan, lepaskanlah!

Namun, HARAPAN kita seringkali meletakkan kita dimensi yang SERBA SALAH. Bingung!
"Ditelan mati emak; diluah mati bapak; dikunyah mati diri." Ya Allah.. ! Petunjuk Allah yang diperlukan.

Adakala, usaha dan perjuangan yang kita lalui, jikapun ia untuk masa hadapan kita sendiri, ia tetap melibatkan masa hadapan orang lain. Mungkin, masa hadapan ramai orang lagi.

Lantas, kita terpaksa bermuhasabah dengan terperincinya dan memandang jauh setiap tindakkan yang cuba kita lakukan. Di situ, dalam terpaksa atau rela.. apa yang diharapkan untuk diri sendiri, perlu dikorbankan.

Wallhua'lam.

Bersabarlah menanti jalan keluar yang benar-benar terpilih.
Dengan Kasih Allah dan Rasulullah.
MMuahks!