Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, March 10, 2011

Jangan Bingung; Jangan Sangsi.Raz singgah lagi menyampaikan sayang, menghulurkan kasih dengan Assalamualaikum w.b.t dan doa yang dipanjatkan agar Allah memperbaiki diri dan kehidupan kita lebih baik dari semalam. Senyumlah! Juga sebutlah Alhamdulillah! Kita masih berupaya menikmati dingin pagi. Masih hidup lagi. Masih boleh berusaha menjadikan banyak perkara menjadi kenyataan. Terutamanya, menjadikan diri insan yang terbaik di pandangan Allah swt. InsyaAllah.. Amin Ya Robbal Alamin.

Cerita malam tadi tentang diri sehingga terbawa-bawa ke dalam mimpi. Raz kebingungan, kerisauan dan keletihan. Semakin hari tenaga dan kekuatan diri semakin surut ditelan usia. Cerita masa depan yang merisaukan. Terlalu banyak soalan 'KENAPA' dalam benak.

Sebening subuh, sehening tulus hati Raz membuka satu catatan lama dan mengulangi membacanya. Alhamdulillah, hati dan akal makin bangun semula.

Untuk hidup hari ini yang kita miliki, tidak perlu kita besar-besarkan kebingungan kita tentang hari esok yang tidak pernah kita tahu apa yang akan terjadi. Bergantunglah pada Allah swt semata. Berharaplah agar Allah memberkati segala usaha kita hari ini. Lakukan yang terbaik hari ini. Usah cemas lagi. Tutuplah fail lama yang mengingatkan kita akan kegagalan dan keruntuhan hati. Mulakan hari yang kita miliki hari ini dengan azam yang kental bahawa kita akan penuhkan hari kita dengan apa yang terdaya dengan sebaik-baiknya. Tidak perlu kita ramal apa yang bakal terjadi pada masa depan lagi. Desas-desus pahit yang kita dengar, tidak perlu kita pegang sebagai ramalan hidup. Itu hanya akan menyusahkan perasaan sendiri. Jangan biarkan diri kita takut untuk menghadapi hidup. Jangan biarkan kita sengsara dengan angan-angan yang panjang. Jangan biarkan mentaliti kita "gila" dengan perasaan-perasaan yang serabut.

"SEMBAHLAH ENGKAU AKAN DIA DAN BERSABARLAH DENGAN TEKUN, TETAP DALAM BERIBADAT KEPADA-NYA"-(MARYAM:65)Bacalah doa di atas ini untuk menjauhi diri daripada hasutan syaitan yang sentiasa menggoda kita ke arah jurang-jurang keburukan. Lindungi diri dengan pedoman Ilahi.


Ayuh..!
Kita teruskan hidup tanpa rasa sangsi pada Ilahi. Biar apa pun terjadi!
Selamat pagi semua.. jom pergi kerja.. simpulkan senyuman yang nyata indahnya..

MMuahh!

Raz.R