Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, April 3, 2011

Rindu

Assalamualaikum wbt.
Selamat pagi Ahad yang berseri..
Tapi, mengapa tiba-tiba terasa begitu sepi ya?

Waktu ini fikiran Raz sedang mengingati seseorang. Amat mengingati. Malah Raz mohon agar Allah melindunginya dan memberikan dia kehidupan yang baik sentiasa. Semoga rezeki dan kesihatannya juga mekar dan mudah-mudahan Allah melimpahi dia dengan petunjuk dan kebahagiaan dunia dan akhirat.

Orang kata, jikalau kita merindui seseorang dengan hati yang kudus dan tulus, bermakna kita juga akan dirindui juga. Betulkah kenyataan ini? Entahlah! Raz pun tidak pasti. Jikalau benar, Alhamdulillah. Ertinya, rindu berbalas rindu.
Pasti, keceriaan tercerna dengan warna pelangi yang indah kiranya kita tahu rindu kita berbalas kan? Jika tidak, itu beralamat bahawa kita sedang ‘gila bayang’ sendirian. Adeh! Merana tu! Ha!Ha!Ha!

Fitrah hati manusia biasa. Rindu adalah untaian daripada kasih sayang manusia. Rindu adalah satu jalinan rasa penghormatan dan penghargaan antara hati sesama manusia. Dengan rasa rindulah kita dapat menilai tahap kasih sayang kita. Dengan panahan rindulah, rasa ambil berat dan perihatin akan timbul.

Rindu kadangkala boleh jadi cukup bahaya.

“Rindu itu menyakitkan.” Itulah pepatah bagi yang memperhambakan diri pada rindu yang keterlaluan. Hati menjadi gusar.Semangat mula menurun. Benak terkial-kial membayangkan wajah sipolan yang dirindu. Kerana rindu, satu kerja pun tidak menjadi. Kerana rindu, tidur pun tidak mencukupi.

Raz pernah rasa. Raz pernah melaluinya. Bila rindu mengawal diri, semua aktiviti harian menjadi basi. Kita tidak dapat menumpukan sepenuh perhatian kita kepada sesuatu perkara yang kita mahu lakukan. Malah, kita akan lupa banyak perkara bila kita diulit kerinduan. Kita tak ubah seperti “ayam berak kapur”, kata orang tua-tua. Perkataan yang sering digunakan bagi rindu yang sedemikian masa kini ialah “angau”. Air mata mampu meleleh kerana rindu! (Raz sedang tersenyum mengingati kenangan itu)


Sesungguhnya, kita yang berjaya adalah kita yang bijak mengawal diri walau di dalam apa jua situasi. Termasuk saat kerinduan. Berdoalah agar rindu kita tidak keterlaluan. Bersederhanalah dan bersabarlah. Agar kita tidak terjerumus dikancah pemujaan manusia sesama manusia. Bimbang nanti kita melebihkan insan dari melebihkan Tuhan.

Wahai insan yang dirindui Raz...
Raz serahkan rindu Raz ini kepada Allah SWT agar dapat DIA uruskannya. Bukan Allah tidak mengerti perasaan hamba-Nya. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang sedang terjadi terhadap setiap ciptaan termasuklah orang yang Raz rindu itu. Allah lebih memahami akan segala perbuatan manusia. Justeru itu, moga perlindungan Allah menjadi teman terus menerus kepada yang dirindu Raz itu.

Ya Allah! Engkau selamatkanlah dia walau dimana dia berada.
Ya Rahman! Engkau kasihi dia dan dorongilah dia ke jalan-Mu sentiasa.
Ya Rahim! Sampaikan rinduku padanya dengan rahmat dan kasih sayang-Mu.
Ya Haiyyum Ya Qayyum.. ku serahkan setiap urusan yang tidak kutahu ke dalam urusan-Mu. Sesungguhnya Engkau Maha Mengerti dan Engkaulah yang Maha mengasihi.

Amin..

Rindu yang berlalu, usah diburu-buru.. MMuahks!