Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Saturday, April 16, 2011

"SEJUTA JELITAWAN - SATU BIDADARI"
Moga segala urusan dilindungi dari hasutan syaitan serta kemudharatan lalu sentiasa dilindungi Tuhan dengan pasiran keberkatan selamanya.

Assalamualaikum wbt.

Petang tadi, Raz terserempak dengan seseorang yang Raz kenali. Lalu, kami duduk berbual. Berbeza dari waktu Raz bertemu dengannya dulu, wajahnya kali ini sugul. Raz menilai sendiri di dalam hati, raut air wajahnya seperti sedang membukukan kesal yang berat. Kami bercerita. Tidak sangka pula dia tiba-tiba ingin berkongsi rasa dengan Raz. Mungkin pada waktu itu, dia benar-benar tidak berdaya dan perlu merungkai kusut di jiwa.

Ceritanya menyentuh hati Raz. Rasa ingin berkongsi. Hemm.. biar Raz ulaskan cerita ini seadanya. Anggaplah ia sekadar cerita tetapi tersirat makna. Yang baik jadikan hidayah, yang buruk jadikan teladan.

Katanya, dia pernah memiliki seorang wanita yang amat mencintainya. Kekesalan timbul setelah wanita itu tiba-tiba hilang darinya.

Ketika perhubungannya terjalin bersama wanita itu, dirinya sering dihebatkan dengan rasa penghargaan. Maklumlah, lelaki mana tidak suka jika ada wanita berbangga dengannya. Lelaki mana tidak suka, jika wanita menghormatinya seperti sultan yang menjajah dunia?

Melalui wanita itu dia mengenali perasaan yang indah apabila disayangi.Diakuinya bahawa wanita itu terlalu amat menyayanginya. Dapat dirasai kasih sayang yang penuh, sekujur diri, sehening cinta. Tiada tara.

Sayang sekali, kasih sayang wanita itu terhadapnya sentiasa diletakkan sebagai perkara biasa. Mungkin kerana egonya. Dia menganggap menemukan wanita- wanita di dalam hidupnya adalah sesuatu yang enteng. Dapat ditemui di mana-mana. Bukankah wanita ramai bilangannya? Jika hilang satu, sepuluh akan menempek diri di sisinya.

Dia sering sahaja menggilis kasih sayang wanita itu dengan mengambil kesempatan. Mempergunakan wanita itu semata-mata kerana kepentingan diri. Telah dibuat pelbagai helah. Setiap kali dia berada di dalam kesulitan, digunakan kasih sayang wanita itu sebagai batu loncatan agar dia memiliki segala apa yang dicita-citakan. Dia sentiasa merendah-rendahkan kebodohan wanita itu mencintainya. Dia sering saja memaniskan lidah dengan semarak ayat cinta bagi memperolehi sebarang usaha dari wanita tersebut untuk memperolehi apa sahaja yang dicita-citakannya.

Hebatnya cinta wanita tersebut digambarkan melalui sikap sabar, tabah yang dimiliki. Tiada rungutan di atas setia pemberian yang dihulurkan. Malah pemberian disampaikan dengan senyuman seikhlasan. Harta, nasihat dan kasih sayang tidak pernah putus untuknya dari wanita itu. Ada ketika diabaikan perasaan wanita yang mencintainya itu oleh sikap tidak bertanggung jawab. Pernah suatu hari, dia meninggalkan wanita itu berdiri di tengah lebat hujan di malam hari seorang diri sedang dia pergi bersuka-suka bersama teman-temannya yang lain selepas wanita itu memberi dia sedikit bantuan kerana dia gagal mencari kerja. Dia tidak pernah ambil peduli tentang keselamatan wanita itu malah tidak juga bertanya khabar. Wanita itu memberitahunya melalui pesanan ringkas bahawa kesihatannya terjejas oleh demam sehari selepas itu, namun diabaikan sahaja khabar tersebut dengan membisu tanpa balasan.

Pun begitu, setiap hari dia tetap dihubungi wanita itu yang selalu mengambil berat tentang kesihatan, makan minum, kerja dan masalah-masalah hidup yang mungkin dia sudi berkongsi bersama sebagai tanda kasih sayang di dalam sebuah ikatan. Dia sering mengherdik wanita itu dengan kesat kata-kata. Adakalanya dia mendengar esakkan kecil wanita itu apabila dimarahi, namun wanita itu tidak pernah berputus asa memberikan kasihnya dengan sehalus dan semulus harapan ke arah kebaikan Tuhan. Tidak juga dia membalas kata-kata buruk dengan keburukan jua. Tidak pernah wanita itu memukulnya dengan dendam.

Ketika dia memerlukan wanita itu, dipujuknya dengan halusan kata manja. Ketika hidupnya dikelubungi rasa bebas bahagia, wanita itu dilupakannya. Dibiarkan wanita itu terkapai-kapai. Apabila wanita itu cuba menghubunginya, diputuskan talian dan tidak langsung dia cuba menghubunginya kembali. Dia sendiri tidak mengerti kenapa perlu dia memperlakukan wanita tersebut sebegitu sekali. Mungkin, dia rimas dan terganggu. Padanya, wanita menyusahkan!

Selepas beberapa lama, dia membiarkan wanita itu. Dia masih tidak endah. Mengabaikannya. Menzalimi hati wanita yang telah mengasihinya tanpa sebarang syarat. Akhirnya, dia dapat merasai wanita itu mula mendiamkan dirinya. Tiada lagi panggilan manja. Tiada lagi kata cinta yang diterima di telinga. Seminggu, dua minggu dan seterusnya hingga dia cuba menghubungi wanita itu kembali. Namun, taliannya tidak berjawab. Sehingga suatu hari, dia menerima pesanan ringkas di talian telefonnya berbunyi .....(Dia menunjukkan mesej itu pada Raz)

"Abang yang sayang sayangi. Bukan semua manusia itu bertuah. Bukan semua orang dapat memiliki kasih sayang yang sejati. Tidak semua orang akan dicintai oleh orang lain seada dirinya. Jika kita sedar kita sedang menerima kasih sayang dan cinta itu, pelihara, hormati dan hargainya. Jangan dilepaskan. Hidup akan amat sepi tanpa insan sebegitu. Percayalah abang. Sekadar berpesan, kiranya abang menemui seseorang yang benar-benar dapat menyempurnakan hidup abang, tolong jangan jadikan dia seperti yang telah dilalui sayang. Moga abang bahagia."


Sehingga hari ini, dia cuba menghubungi wanita itu. Tidak ditemuinya wanita itu di mana-mana. Dia mula terasa hidupnya kosong. Tiada lagi suara yang menemani kesulitannya. Tiada lagi kata-kata sokongan dan dorongan. Tiada lagi sebuah hati kudus. Dia mula rindu.

Dia cuba berpacaran setelah itu. Semua wanita yang ditemuinya adalah jelitawan namun di hatinya masih tercari-cari... HANYA SATU BIDADARI.. Satu yang tidak menyerupai semuanya. Namun, masih hilang entah di mana.

Raz terdiam mendengar ceritanya. Tiada sebarang komen dari Raz. Dan di sini juga, setelah Raz berkongsi cerita ini dengan sahabat-sahabat semua.. Raz masih tidak mahu mengulas dengan komen selanjutnya.

Fikir-fikirkanlah sendiri, dan apa yang terbuah di hati... itulah rasamu.

Salam sayang penuh senyuman.. MMMuahhhks.. Selamat malam.