Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, April 24, 2011

Carilah Jawapan, berhenti beranggapan.
Salam kasih.. Salam kerana Allah.. Moga dieratkan sesama kita sentiasa dan terbinalah kekuatan ikatan di dalam satu arah... menuju Allah kepada SWT.

Apa khabar? InsyaAllah, moga dilingkungi keselamatan, kebaikan dan kasih sayang Allah jua hendaknya.

Kelmarin cuti umum bersambung hari ini. Wah! Raz rasa lega sekali. Alhamdulillah, jiwa sedikit tenang dengan rehat yang Alhamdulillah agak memuaskan. Mungkin hanya sekejab Raz beroleh ruang mengambus dan menanam gusar kehidupan seharian supaya tidak muncul dan mengganggu hati. Syukur, walau seketika.. ia mungkin boleh menjana kesegaran Raz untuk menghadapi hari esok dengan lebih tega, InsyaAllah. Amin.. Ya, esok.. Esok, jika dipanjangkan usia.. kita teruskan hidup seperti biasa dan sebaiknya!

Mengingati haluan yang bakal Raz lalui, terasa kecut gerun di hati. Mengingat susur-susur yang wajib Raz telusuri, Astaghfirullah..., Raz bertanya pada diri adakah kemampuan ini cukup untuk menghadapi kemungkinan-kumungkinan yang bakal datang. Terbayang-bayang kesimpulan demi kesimpulan. Pelbagai andaian, pelbagai anggapan berserak. Hakikatnya, yang paling banyak mempengaruhi andaian tersebut adalah negatif. Soalan yang Raz tanya pada diri... "Adakah segalanya ini dari dosa diri sendiri?"

"Arghh!!!!....
Jikapun seluas lautan dosa itu.. Yakinlah jika sudah hadir penyesalanmu, Allah itu menanti untuk mendengar rayuanmu terhadapnya. Mohonlah pengampunan dengan penuh keikhlasan, sepenuh dan sebulat-bulat kesalan.. InsyaAllah, Allah itu Maha Mengasihani dan Maha Pengampun."

Adakalanya Raz mengalami diri di dalam dua dunia. Seolah dibelah dengan perbezaan. Satu rasa bersifat protagonis, dan satu rasa lagi antagonis. Kedua-duanya seringkali berperang.Raz merasakan kemenangan tidak berpihak kepada mana-mana pun sifat itu. Raz seperti berada di tengah persimpangan dan tegak berdiri tanpa menapak ke arah mana pun. Beku. Kaku.

Waktu itulah.. Raz amat mengharapkan hidayah-Nya. Moga Raz tidak terbiar kaku di situ. Moga Allah menolak Raz untuk berjalan di hala yang benar. Tidak tertarik di jalan sesat atau ke jalan mati. Nauzubillah.

Bila kita sering mengandai-andai perkara yang bakal berlaku di dalam kehidupan kita, begitulah rasanya, sahabatku. Bila kita cepat membuat penilaian atas perkara-perkara yang belum berlaku, ketakutan datang menyapa dengan megahnya. Bila kita berteka-teki tentang sesuatu yang tiada kepastian, akal dinaungi kegelisahan bercampur keserabutan. Bila kita menyangka-nyangka perkara yang belum tentu munculnya, dada berkocak dengan rasa tidak puas dan ketenangan jiwa tidak akan berbekas.

Begitulah rasanya.

Raz menyusun iktibar dari semua jaringan rasa tersebut. Jawapannya... JANGAN! Jangan lekas bersangka-sangka. Jangan cepat mengukur kejadian. Jangan cepat membuat anggaran. Cubalah kumpulkan kesabaran dan kekuatan bagi mengikis desas-desus hati mempercayai andaian yang belum benar terpatri pasti. Nyahkan! Lalu bertenanglah... Biarkan kehidupan mengalir mengikut alirannya tanpa terganggu. Apabila sampai waktu kita ditakdirkan melalui sebarang tetapan, yakinlah.. itu telah menjadi habuan diri dan Allah lebih mengerti yang kita benar-benar mampu hadapi. Jika tidak, masakan DIA memberi?

Carilah jawapan pada setiap persoalan. Jawapan yang sebenar dan benar. Bukan jawapan yang dicipta dari tanggapan sendiri. Andai hati terasa masih sangsi, bertanyalah. Usah biarkan diri dirundung perjalanan yang sentiasa berkabus tebal.

Sekiranya, kita masih tidak berdaya bertanya, kerana pertanyaan kita mungkin akan melukakan sesiapa.., biarkan soalan itu terjawab sendirinya suatu hari nanti. Usah gusar lagi. Sesungguhnya benarlah, kebenaran itu sentiasa akan timbul. Cuma kesesuaian waktu yang akan menjadi penentu segalanya. Wallhua'lam.

~Carilah jawapan, berhentilah beranggapan~


Raz.R
Mengharap kasih Allah terus kepadamu. Salam sayang penuh senyuman.
MMuahhhks.