Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Monday, April 11, 2011

Perbaiki Kesilapan Diri
Bissmillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum w.b.t

Malam meninggalkan siang yang penuh dengan sensasi cerekanya. Raz mengintai-ngintai jika ada baris-baris dosa siang tadi yang tercatat dek malaikat kiri. Dari subuh berganti isya'. Hurmm... boleh tahan jumlahnya. Adakah dosa-dosa itu akan terampun? Sudikah Allah SWT mengampunkannya? Astaghfirullahalazim.

Jika kita dapat menulis dan mengumpul kesilapan dan dosa kita saban hari dan mempamerkan makalah dosa kita disetiap hujung bulan, pasti kita terkejut. Tersengaja atau tidak, kita tetap telah melakukannya. Malah adakala, kita 'suka-suka' melakukan dosa. Paling memalukan apabila kita mengiktirafkan dosa kita sebagai biasa dan tersenyum gah dengan dosa-dosa kita. Aduh!Zalimnya kita terhadap diri sendiri. Apa nak jadi nih?? "Hawat lagu tu noh??"...

Malam...
Moga malam yang kita miliki ini tidak bertukar menjadi malam yang malang. Malang kerana tidak berkesempatan memohon ampun kepada Ilahi atau kepada mana-mana pihak yang telah terlanjur kita mentransaksikan kesilapan dan dosa. Moga malam memberikan kita kesedaran dan ketenangan juga kekuatan untuk mengubah peluang pada esok harinya menjadi siang yang kurang diselikan dosa. Kurangkan.. dan lama-lama.. tiadakan!

Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah!
Tolong ampunkan kami Ya Allah!
Jauhilah kami dari mempersia-siakan kenikmatan yang Engkau kurniakan kepada kami.
Lingkari kami dengan keselamatan dan hidayah-Mu, Ya Rabb. Tunjukkan kami jalan-Mu yang benar dan terlindung dari dosa. Tolong Ya Allah.. Kami makhluk dan hamba yang sering lupa dan tebal dengan alasan-alasan jahil yang kami sendiri ciptakan..
Kami lemah. Kami tidak berdaya. Jadikan kehidupan dunia kami dengan belas rahmat-Mu dan akhirat kami dengan belas kasih-Mu. Amin Ya Robbal alamin...

Itulah kita.. Sesalkanlah diri kita.. hisabkan diri kita.. Sedarkanlah diri kita.. Insafkanlah diri kita setiap masa. Kita manusia yang sentiasa memenuhkan bakul hidup kita dengan dosa. Dan kita juga sedang membiarkan diri kita menyuburkan akar dosa sewenang-wenangnya.

Jangan.. Jangan merasakan kita manusia yang punya kelebihan. Jangan merasakan kebaikan yang kita lakukan itu berbaloi bagi menutupi dosa kita. Jangan merasakan yang kita ini insan yang tidak berdosa! Setiap pergerakkan kita... setiap tutur kata kita, setiap lenggok gerak badan kita, peribadi kita, ada sahaja dosa yang melekat padanya. Jangan... jangan mengukir alasan-alasan untuk 'membenarkan' dosa-dosa kita.

Astaghfirullah... Astaghfirullah... Astaghfirullahalazim..

Sahabat semua...
Terima kasih dan seandainya Raz ini sahabat yang tidak menyempurnakan tanggungjawab Raz mengikut landas yang sebenarnya kepada sahabatnya.. tolong ampuni Raz. Maafkanlah Raz. Jika ada salah silap Raz yang mengundang kusam di hati, tolong kasihani Raz. Sesungguhnya Raz hanya sekerdil dan sekecil manusia yang tidak luput dari kebodohan dan keterlanjuran kesilapan.

Moga Allah tidak mencemuh kehidupan yang kita bina seharian dengan kemurkaan-Nya. Moga Allah tidak menutup hati kita dan menjadikan ia batu hitam yang keras.

Ketenangan tidak mampu dicipta melalui hidup yang dipenuhi kegagalan di dalam memohon keampunan. Keharmonian hati tidak akan muncul dengan memperbesar-besarkan kebaikan diri sebagai pameran mata. Perbaikinya!

Wallhua'lam..
Salam kasih dengan tangisan yang bergelora di dalam.