Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, April 14, 2011

Masalah


Hai, Assalamualaikum dan "Semangat" pagi Raz beri.

Raz terkenangkan seseorang. Minggu lepas Raz berbual dengannya. Ternyata hidupnya dilingkungi dengan pelbagai beban. Tidak Raz sangka sama sekali kehidupan "Kais pagi, makan pagi ; kais petang, makan petang" masih wujud di zaman sekarang ini. Malah, dalam desakkan ekonomi manusia yang melonjak dengan peningkatan pelbagai kos sara hidup, tidak dapat menolak sejumlah besar dari kita dibebani hutang piutang.

Taraf akademik sekadar sekolah rendah cuma. Peluang untuk mendapatkan kerja yang sempurna dan berpendapatan empat angka baginya, tidak pernah dirasa. Sekadar membantu kerja-kerja tukangan yang mudah. Katanya, dia telah mencuba pelbagai perkara bagi meraih kehidupannya menjadi lebih baik namun, tiap kali usahanya bermula, ada sahaja dugaan yang diterima. Menyedihkan, usahanya sering terbubar kerana cantas-mencantas dengan rasa iri dan dengki sesama sahabatnya sendiri.

Sekarang, dia meneruskan hidupnya dengan hasil yang amat kecil. Lima puluh ringgit baginya, adalah satu nilai yang cukup besar dan bererti baginya. MasyaAllah! Raz menghormatinya. Sekalipun, dia dibebani dengan masalah dan bebanan sekeliling, tidak pernah Raz dengar sebarang rungutan dari bibirnya. Apa jua masalah diterimanya dengan tenang.

Katanya, jika kita terlalu meletakkan masalah itu sebagai perkara yang perlu diungkit-ungkit, kita akan sentiasa hidup di dalam naluri rasa yang sentiasa 'sakit'. Jangan biarkan masalah menguasai kita dan menggoncangkan kehidupan kita sehingga timbul kesedihan dan waktu tersia-sia dengan mengenang-ngenang masalah yang berlaku.

Raz akui, ada waktu Raz dirundung masalah yang tidak dapat Raz lalui dengan tenang. Dialah yang Raz hubungi untuk sedikit kekuatan. Ternyata, walaupun kata-katanya biasa, ringan dan nipis, apa yang dirasakan berat digalas menjadi kurang menekan. Alhamdulillah.
Suatu hari, Raz menghubunginya dan dia memberikan Raz dorongan yang bersahaja tetapi penuh makna dan mampu mengembalikan senyuman di bibir Raz :-

"Kawal emosi, Tuan Puteri! (Nama timangan yang dipanggil olehnya. Hi! Hi! Hi) Bungkuskan masalah itu dan letakkan ke tepi sementara waktu.Selesaikan mana-mana masalah yang ringan terlebih dahulu. InsyaAllah, masalah yang berat akan terbuka jalannya nanti."

Subhanallah! Terima kasih "Pak Tukang"! Raz mendoakan kebahagiaannya selalu. Orang yang selalu membahagiakan yang lain sekalipun dengan kata-kata kecil, wajar menerima kebahagiaan yang sama. Ya Allah! Murahi rezekinya, permudahkan setiap urusannya. Amin. Jika boleh dan jika diizinkan Allah SWT, Raz akan terus membantu "Pak Tukang" dengan semampu Raz. Namun, kadang-kadang situasi Raz tidak mengizinkan dan Raz hanya mampu memerhati dari jauh dengan hati yang sayu dan simpati. Hanya doa yang mampu Raz beri.

Raz percaya doa yang baik akan di bawa kepada alam dan alam juga akan mengaminkan doa-doa yang baik itu terus kepada Allah SWT. Moga hidup "Pak Tukang" terus tenang dan setiap masalahnya berkurang. Amin..

Semoga kita sentiasa kuat menghadapi setiap masalah yang kita lalui. Semoga kita sentiasa ingat, untuk memandang mereka-mereka yang lebih mengalami masalah yang berat daripada kita. Dengan itu, kita akan mengerti di mana sebenarnya kita sedang berdiri.

Salam hormat, salam kasih dengan senyuman tulus mesra dari sekujur diri Raz.
MMuaaahhhks!