Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Wednesday, April 20, 2011

Harmoni Cinta* Dan Aku limpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dari-Ku*- [Surah Thoha:39]

Assalamualaikum wahai sahabat yang tetap meniti hidup dengan kasih sayang Ilahi hingga ke hari ini. Alhamdulillah. Moga Allah terus mengasihimu dan memanjangkan usiamu untuk segala urusan-urusan yang diamanahkan oleh-Nya. Amin.

Lewat senja tadi, Raz seperti punai kecil yang pulang ke sarang. Keletihan, kepiluan setelah terbang ke sana ke mari mengisi ruang-ruang tuntutan rezeki. Hati dan akal bergelut dengan keluhan. Mengharap belas alam agar faham, sungguh Raz kehabisan tenaga. Astaghfirullahalazim.. betapa lemahnya Raz ini. Benak tertanya,lidah mengucapkan syukur, namun kenapa hati masih merintih? Kedhaifan diri yang ternyata sekerdil hamba. Razlah itu...

Sebelum memberi salam memasuki gerbang hadapan rumah, Raz dikejutkan suara lantang garuk yang Raz amat-amat kenal sedari kecil. "Pada siapa Pak Tua berceramah?" Tanya hati Raz. Mengembangkan cuping telinga mendengar dari dekat. Terlihat ayah sedang membaca muka surat- muka surat terjemahan cerita dari sebuah kitab. Lantang. Dan ibu, sedang mendengar dengan diam, melentang dan mata terpejam khusyuk.

Hati Raz tiba-tiba kembang dengan ketenangan. Dari dahulu, ayah sering membacakan cerita-cerita agama pada ibu kerana ibu tidak akan mampu membaca dengan sendirinya. Dia tidak pernah bersekolah. Suara lantang ayah bergema di seluruh pelusuk ruang kecil rumah, kerana ibu lemah pendengarannya. Ayah tidak jemu mengulang-ngulang ayat supaya ibu dapat menghafalnya. Itu sahaja kemampuan ibu yang sedikit- menghafal dari apa yang di dengar. Alhamdulillah, dia cepat mengingat. Kelebihan yang Allah kurniakan padanya. Tidak tahu huruf dan perkataan tapi tetap boleh membaca melalui caranya yang tersendiri. Raz tiba-tiba jadi kagum dengan mereka. Ketekunan, kegigihan dan keharmonian kasih yang memukau dunia Raz hingga kini. Di usia Raz ini.

Alun, ombak, taufan dan pasang surut kehidupan tetap ada di mana-mana kehidupan kita. Namun akan tetap ada detik di mana ketika itu kita akan merasakan hidayah-Nya untuk setiap jalan yang kita tempuhi. Badai tetap akan sesekali melanda sebuah rumah tangga tapi terpulang kepada 'nakhodanya' bagi berusaha mengemudi bahtera itu ke arah mana.

Api yang menyubur dengan maraknya keletihan, keluhan pilunya kesedihan tadi tiba-tiba menitis keluar dari ruang hati Raz dan hilang. Disebalik ketiadaan yang Raz rasai ketika itu, lantas menimbun jadi penuh dan sarat. Sarat dengan rasa syukur yang teramat. Sarat dengan impian telus dan terus kepada-Nya. Tuhan, Engkau hilangkan sesuatu dariku dan engkau telah meng-ada-kan sesuatu yang lain untukku. Ampuni aku Ya Robb. Ampuni aku! Astaghfirullahalazim...

Seandainya Allah menemukan Raz dengan kasih manusia. Biarlah kasih itu setara juga untuk mereka berdua. Seandainya Raz memilki cinta, biarlah harmoni itu untuk mereka jua. Dalam diam Raz terbaca ilmu dari mata Raz yang memandang...

"DI SITU ADA HARMONI CINTA YANG TIADA TARA."

Raz menyeka air mata. Meneliti kelemahan diri hingga saat ini. Moga Allah bahagiakan mereka selamanya. Raz punya jutaan harapan 'di dalam'. Moga.. Moga.. dan moga... segala doa yang terkalung di hati kecil ini termakbul oleh-Nya. Amin... Ya Robbal Alamin.


Selamat Malam Semua. Mmmuahks.
Moga apa yang tertulis mampu menyampaikan kasih. Amin. Senyumlah!