Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, April 24, 2011

Kekang Jiwa."KEHEBATAN INSAN YANG BERANI MENGEKANG JIWANYA ADALAH LEBIH HEBAT DARIPADA SEORANG RAJA YANG BERJAYA MENAKLUKI SEBUAH KOTA"

Pagi ini Raz bertanya pada akal, kenapa hidup Raz dipenuhi kekecewaan? Luahan jujur Raz. Hakikat seharian yang Raz lalui. Dan Raz juga bertanya pada hati apakah wajar Raz menerima semua kekecewaan tersebut? MANUSIA. Manusialah yang akan terus terkait dengan kekecewaan. Sesama manusialah juga kekecewaan itu timbul.

"Jadi baik salah, jadi jahat pun salah." Getus Raz pada hati sendiri.

Selagi wujud kelaknatan hasad sesama manusia, selagi itu tidak akan habis rasa kecewa. Raz akui, Raz tidaklah sebaik manusia sepertimana dikehendaki Ilahi. Raz adalah insan yang penuh dengan serba-serbi kekurangan mahupun kesilapan.Hidup ini dipenuhkan dengan pilihan, hak dan peluang-peluang yang perlu digapai.

Seandainya semua pilihan hidup kita sendiri sentiasa digugat oleh pandangan dan kehendak yang lain untuk kehidupan kita, apakah hak yang kita ada? Kita malahan tidak berdaya untuk bergerak ke mana-mana. Ibarat boneka bertali. Hanya bergerak mengikut rentak si pemain boneka.

"Jangan baik sangat, Raz.." Ada yang pernah berbisik begitu kepada Raz dengan pandangan yang sinis dan muak. Kenapa? Kenapa Raz tidak boleh berbuat kebaikan? Sungguh menghairankan! Kadang-kadang, Raz sendiri juga terlatah turut sama menggunakan perkataan tersebut terhadap yang lain dan tiba-tiba Raz diusik dengan kejanggalan rasa (Kenapa tidak boleh jadi baik?).

Agaknya itulah yang dimaksudkan dek ramai tentang pepatah, "Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali." Namun, yang lebih dikesal dan dipelikkan, ramai yang lebih suka kita terjerumus di dalam keburukan. Ramai yang lebih rasa senang apabila kita tidak berasa senang. Senang untuk mencela!

"KEHEBATAN INSAN YANG BERANI MENGEKANG JIWANYA ADALAH LEBIH HEBAT DARIPADA SEORANG RAJA YANG BERJAYA MENAKLUKI SEBUAH KOTA"

Raz ulang lagi ayat mula yang telah Raz tulis.
Untuk iktibar diri dan mungkin untuk iktibar kita yang ingin diiktibarkan. Jika kita berhasrat untuk berbuat kebaikan, kekangkanlah jiwa, kuatkanlah hati. Tepislah simbahan kata yang meracun perasaan kita. Teruskan kebaikan. Memang susah untuk berusaha memperbaiki diri kerana kehidupan kita dilingkari oleh pelbagai tonansi ajakkan ke arah keburukan diri.

Berpeganglah kepada tali yang paling UTUH... Tali Allah.
Jika kita MAMPU untuk terus berbuat baik, teruskanlah!
Tidak akan berlaku apa pun perkara di kehidupan kita ini melainkan dengan izin Allah Ta'ala.

Jiwa yang kental menghadapi tohmahan adalah jiwa yang berjuang!

Assalamualaikum.. salam sayang penuh senyuman.. MMuahks.