Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, April 3, 2011

Rindu Yang Sedikit Terubat
Suasana malam berada dipertengahan. Sebelum melelapkan mata, terasa ingin isikan sedikit luahan di sini. Malam minggu yang beriramakan kemeriahan. Alhamdulillah. Raz telah memenuhkan hari Raz dengan 'fiesta persaudaraan' yang meriah. Terubat hati yang rindu. Mungkin itu cara Allah SWT menggantikan apa yang Raz rasa hilang. Dengan cara lain yang tak kurang hebat indahnya. Terima kasih, Yang Maha Baik Ilahi. Love You so much!

Siang, Raz bertemu dengan dua sahabat lama dari jauh. Luar negeri. Setahun tak berjumpa. Kami bercerita. Mereka bukan Muslim tetapi cukup berminat bercerita tentang kehidupan muslim dengan Raz. Raz tahu,ilmu Raz dangkal dan tidak cukup untuk mengulas dengan jelas segala perkara tentang ilmu Allah yang Maha Luas itu. Tapi, Raz rasa cukup berbesar hati untuk berkongsi apa yang Raz miliki dari sudut pengetahuan Raz dengan mereka. Sekurang-kurangnya tiap persoalan yang diajukan pada Raz membuka hati Raz untuk turut serta menggali dan terus belajar lagi. Dan, sekurang-kurangnya, Raz bermuhasabah betapa Raz ini sekecil jiwa yang tidak memiliki apa-apa dan harus terus belajar lagi. Lalainya diri Raz membiarkan yang lain lebih mahu mendalami ilmu Allah, sedang Raz masih tercengang-cengang dalam kedunguan. Astaghfirullahalazim..

Malam, sebentar tadi Raz dilawati oleh sekumpulan rakan kerja lama di rumah. Adik-adik yang dulu selalu bersama Raz. Alhamdulillah. Mereka sering Raz rindu. "Good Boys". Kasih sayang Raz pada mereka sentiasa segar di dalam nurani. Muncul rasa terharu di atas ingatan mereka pada Raz. Terima kasih Ya Allah! Kerana menghadirkan mereka dalam hidupku. Terubat benar rindu di hati. Getus suara hati betapa rasa diri dihargai. Doa Raz semoga Allah berikan kasih sayang yang melimpah kepada mereka. Kehadiran mereka menjadikan hari Raz bersulam ketawa dan ceria.

Sesungguhnya, seringkali kita menyangka kita sering dihindari dan tidak dipedulikan. Namun sebenarnya, dalam waktu kita memilih untuk menempuhi segalanya di jalan yang telah dipilih Allah.. Dia Maha Mudah untuk menggantikan kesedihan menjadi kegembiraan.

Wallahua'lam.
Hemm... jika boleh nak berceloteh lagi. Tetapi, malam kian larut melabuhkan tirai gelapnya. Mata kian membundar berat, makin tertutup. Raz sudah mengantuk...
Selamat malam semua yang membaca bingkisan yang tidak seberapa.

Moga Allah sentuhi mimpimu ditingkat "nur" yang tertinggi. Solawat dan Salam kepada junjungan Rasulullah SAW dan tetaplah kita mengagongkan Allah yang Maha perkasa.

Mmmmuahks..
Senyum dimalam hari, moga berseri hingga ke pagi. Panjang umur, InsyaAllah bangun lagi. Terima kasih untuk rindu yang terubat. Assalamualaikum..