Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, August 11, 2011

Salah SangkaSesungguhnya kita ini, apabila berusaha untuk mendekatkan diri dengan kebaikan, akan sentiasa disambut dengan pelbagai kepayahan yang asasnya daripada gema bisikan syaitan. Jika hati tidak bertahan dengan keimanan dan kesabaran, sudah tentu nurani kita kepincangan.Na'uzubillahiminzalik.

Assalamulaikum, sahabat semua. Terima kasih sesangat kerana sudi membaca tulisan Raz yang tiada apa padanya..
Moga dirahmati Allah SWT di kesayupan Ramadhan yang amat mulia. Mudah-mudahan juga segala amalan yang kita bina, diterima Allah SWT dengan banyak ganjaran-NYa. Amin. Moga Islam dan kebenarannya terus gagah dan bersinar menembusi pemahaman di setiap hati manusia di dunia. Moga Islam terus ulung dan agong!

Raz singgah di sini pagi ini kerana perasaan Raz dihanyutkan rasa terkilan. Maklumlah, kelemahan Raz sebagai manusia biasa. Apalah daya. Sesekali, ada juga rasa tidak berdaya. Kekadang terusik rasa kecewa. Fitrahnya, begitulah.. "rasa-rasi manusiawi"

Kadang-kadang Raz mengeluh juga. "Aduhai, payahnya jika nak berbuat baik sesama manusia. Ada saja yang disalah-sangkakan."

Perasaan manusia sukar dijangka. Niat juga payah untuk diramalkan. Apabila kita ambil berat, disangka "Ada udang disebalik batu." Bila tidak mengambil berat pula disangka "Hidung tinggi." Serba tidak kena dibuatnya kita.

Tapi, semua itu tidak menjadi masalah jika niat asal kita adalah ikhlas dan benar. Biarlah apa sangka orang lain, asal sangkaan hati kita tetap ke arah yang baik. Yang lebih baik adalah apabila kita meletakkan segala usaha baik kita itu kerana Allah Taala. Jika manusia tidak menghargai kita sewajarnya, tidak perlulah kita khuatirkan. Cukuplah apabila Allah menghargai. Jika ada dikalangan insan tidak berpuas hati dengan usaha dan niat baik kita, tidak perlulah kita berbalik rasa tidak puas hati juga.

Biarkan segala yang kita lakukan itu mendapat 'label' hanya dari Allah semata. Sesungguhnya, tiap perkara yang wujud dikalangan kita ini, pencetusnya adalah Allah. Tanpa-Nya, apalah yang boleh kita lakukan..Jadi, sama-samalah kita usahakan agar hati kita ini tidak cepat bersangka-sangka. Sesungguhnya, kita yang suka bersalah sangka atas pemberian Allah adalah kita yang sombong dan angkuh dengan Hak-Nya. Nauzubillahiminzalik.

“Hai orang-orang yang beriman jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebahagian dari prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang dari kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah maha penerima taubat lagi penyayang”. (Surah al-Hujurat ayat 12)Baiklah, "let's by gone be by gone". Lupakan hantu-hantu yang mengganggu jiwa. Ingatlah Allah itu Maha Penenang Jiwa. Senyum dan bergembiralah!


Salam semanis dan sesihat kurma. :)
Raz.R
11/08/2011