Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, August 14, 2011

Dialog Luka Wanita : Apa yang diberi ; Itulah yang diterima.
Su memeranjatkan Raz dari arah belakang. Dia menepuk bahu Raz. Raz terlatah dan terlompat kecil.

"Hai, kak Raz, pikiag panjang nampak?"

Raz tersenyum kecil.

"Hang ni kan.. kalau kak ada sakit jantung, saheh dah kojol kat sini tau?"

Su terkekek ketawa. Ada ilham nakal dalam nada suaranya. Namun Raz amat gembira melihatnya ketawa begitu.

"Hemmm... kak ni mesti ingat kat dia kan?"

"Uish! Hang ni! Dia mana pulork? Dak aih..Ada- ada saja hang ni kan.."

Su ketawa lagi. Rasanya dia cuba meneka apa yang sedang Raz lamunkan sebentar tadi.
Raz memalingkan wajah dan memandang tepat pada dua biji mata yang bersinar. Dalam benak Raz mengharapkan ketenangan pada mata itu.

"Su apa habag?" Soalan Raz pada Su buat Su tersenyum lagi. Kemudian dia bersuara lemah.

"Hidup perlu diteruskan.." Katanya mencemik nakal. Raz ketawa.

"Su baik-baik saja, kak. Alhamdulillah. Bulan puasa ni, agak tenang sikit. Tak ada sangat terganggu. Otak dah letih berfikir agaknya, kak. Cuma fikir untuk cukupkan apa yang terkurang antara Su dan Allah dan memberikan kasih sayang yang sepenuhnya kepada mereka yang menyayangi Su. Itu lebih baik, kan kak?"

Raz tersenyum lagi untuknya. Dalam hati Raz ada seluas syukur kepada Ilahi. Tuhan, moga kekuatan Su berterusan.

"Baguslah macam tu Su. Alhamdulillah. Mak ayah apa habag Su? "

"Alhamdulillah kak Raz.. Cuma tulah, kesihatan depa. Risau juga Su dibuatnya. Yalah kan, makin berumur ni, macam-macam keluhan yang Su dengar. Kesian kat depa. kak."

Wajah Su berubah murung. Perubahan itu juga mencengkam hati Raz kerana Raz amat faham keadaan itu.

"Sabaglah na, Su. Kita perbanyakkan doa yang betul-betul bersungguh kepada depa. Mudah-mudahan Allah pelihara depa daripada sebarang kemudaratan dan memberikan mereka sepenuh kurniaan-Nya. Moga Allah menjauhi mereka daripada sebarang kepayahan dan memberikan mereka sisa hidup yang penuh kebahagiaan dan usia yang penuh keberkatan. Amin."

"Aamiin.. Terima kasih, kak. Itulah yang Su harap-harapkan. Su ingin terus bersama depa kak."

"InsyaAllah Su.. Kita doakan mereka dipanjangkan usia dan tetap disejahterakan kesihatan."

Su mengangguk sambil meng-amin-kan kata-kata Raz.

"Akak ni, asyik dok tanya pasal Su saja. Akak apa habag? Su tengok akak macam susah hati saja?"

"Alahai Su, kak Raz biasa-biasa saja. Susah hati ada, tak susah hati pun ada. He!He! Namanya pun manusia. Mana ada yang tidak ada masalah kan? Cuma masalah kak Raz tak berat mana pun, Su. Ada yang lebih melalui masalah berat daripada kita tapi depa masih boleh terus menghadapinya, kan?"

Su mengangguk tetapi masih belum berpuas hati. Raz mengelakkan diri daripada ditembak dengan pelbagai soalan yang bersambung lagi.

"Hang macamana dengan 'Budak' tu?"

Wajah Su jadi suram dengan pertanyaan Raz tetapi Raz tahu dia tidak marah dengan soalan Raz itu.

"Hemmmm... Rasanya segalanya sudah benar-benar berakhir,kak. Kebelakangan ini Su banyak berfikir tentang hubungan kami. Su rasa semuanya itu mungkin berpunca daripada kesalahan Su sendiri. Mungkin semua ini hanya sebuah ujian untuk Su. Mungkin semua ini adalah petunjuk dari Allah. Allah tidak mengizinkan kami hidup bersama. Jodoh kami tiada. Mungkin juga 'hak' yang Su rasa diri Su berhak itu, bukanlah hak Su. Tak apalah, kak, jika itulah yang Allah beri pada Su... itulah juga yang Su perlu terima, kak."

Hati Raz diruntun rasa menyayat. Seolah mahu memeluknya dan mengucapkan tahniah Raz pada kekuatan yang telah Su bina di dalam dirinya sendiri. Namun, Raz tidak perlu lakukan begitu. Takut nanti, kami sama-sama tenggelam di dalam tangisan yang tidak perlu lagi ditangiskan.

"Betul tu Su, tidak ada paksaan untuk tiap perkara berkenaan perasaan hati, Su. Apa yang kita rasa di dalam hati terutama soal kasih, cinta dan suka adalah ilham dari Kebaikan dan Keagongan Allah. Dia mencetusnya terhadap hamba-hamba-Nya yang diingini. Jika benar jodoh itu ada, rasa itu akan tergerak dua hala dengan sendirinya. Jika ia tiada, beerti Allah sedang menguji keimanan kita. Sejauh mana kita menyayangi-Nya dan sedalam mana kita menyayangi hamba-Nya yang lain."

"Yalah kak.. memang Su rasa sayang tapi itu semua hak Allah. Kalau kita sayang orang lain, beerti kita harus menyayangi kebahagiaannya juga, kan kak? Sakit memang sakit, tapi sakit itu akan lebih pahit dan perit jika orang yang kita kasihi itu tidak mampu gembira bersama kita. Sekalipun seluas mana kasih kita padanya. Su rasa, biarlah dia bahagia dengan caranya dan tiada apa yang lebih baik dari itu pada Su. Jika dia bahagia, Su perlu gembira dengan kebahagiaannya, kak."

Raz terdiam. Sungguh, ada benarnya kata-kata Su. Untuk apa menangguk di air yang keruh lagi. Biarkan ia bertakung dan hening di situ. Tangguklah air itu perlahan-lahan agar kejernihannya tetap boleh di simpan...


Salam penuh kasih dari Raz.R
14.08.2011
MMuahks..[♥] Moga dikasihi Allah sentiasa hendaknya. Amin.