Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Wednesday, August 31, 2011

Dialog Luka Wanita : "Hari Ini Adalah Cermin Hari Depan.""Su tak teringin ka nak berkawan dengan orang lain sekarang ni? Lupakan semua perkara silam, cuba buka hati untuk sesuatu yang baru."

Tersenyum tawar bila dia mendengar cadangan Raz. Raz tahu dia tidak marah.

"Dah cuba,kak. Berkali-kali Su cuba mengenali orang lain selain dia. Su cuba untuk memahami lelaki lain. Tapi, entahlah! Keserasian tu tak ada."

"Hawat pulak.. tak semua lelaki itu sama sifatnya, Su?"

"Betul, kak.. Tak semua lelaki itu sama. Ada yang baik, ada yang sekadar suka-suka dan ada pula tu, hanya ingin mengambil kesempatan atas kelemahan Su."

"Ish.. takkanlah takdak satu pun yang hang rasa sesuai dengan jiwa hang Su?"

Su tersenyum lagi. Sesuatu yang Raz sendiri tidak faham sedang bermain dibenaknya. dari gerak badan dan lenggoknya, Raz menduga mungkin Su melalui banyak pengalaman tentang kehadiran lelaki dalam hidupnya.

"Malaslah, kak! Depa ni susah nak difahami. Bila dah kita jumpa yang kita boleh terima, lain pulak jadinya. Serba tidak kena belaka. Banyak pengorbanan dan kesabaran yang perlu kita lalui untuk mengenali mereka, kak."

"Alahai, memang begitu adatnya, Su. Kasih-sayang sentiasa memerlukan kita mengorbankan sesuatu sekalipun perkara yang paling kita perlu, demi menjaga keseimbangan talian perhubungan antara dua belah pihak. Kita tidak boleh mementingkan perasaan kita sendiri."

Raz direnung tajam dan dalam oleh Su. Raz kehairanan kenapa Su berlaku demikian. Su tiba-tiba mencuit hidung Raz dan ketawa berdekah-dekah.

"Kak Raz ni kan.. pandai nasihat orang tau.. ! Kak Raz sendiri macam mana?"

Terasa hangat merah wajah Raz.

"Haramak! Terkena getah la pulak!" Gurau Raz. Kami sama-sama ketawa kecil. Kesimpulannya beitulah dalam hidup ini. Adakalanya kita petah berbicara mengenai apa yang orang lain perlu lakukan. Namun, kadang-kadang di dalam hal diri kita sendiri terkecundang jua. Namun, semua itu tidak menjadi masalah kerana setiap kali kita menasihatkan orang lain, secara sendirinya kita sedang menasihati diri sendiri untuk mengotakan apa yang kita katakan. Perkataan-perkataan yang baik itu merupakan doa. Setiap apa yang kita berikan walaupun hanya dengan lisan yang tidak bertulang, InsyaAllah kebaikan itu akan tetap dikembalikan kepada kita akhirnya.

"Kak.. Su dah penat untuk lalui semua tu lagi. Cukuplah buat sementara waktu ini Su berehat dari memikirkan tentang hal jodoh ni lagi."

"Hemm.. tak apalah Su, Kak Raz yakin dan percaya kuasa Allah SWT itu mengatasi segalanya. Sampai masa, bila Allah membuka jalan-Nya yang mulia untuk kita, tidak akan daya kita menolak kehendak-Nya. Apa yang penting sekarang, sentiasalah kita memperindahkan diri kita sendiri dengan kebaikan-kebaikan yang diperintah-Nya. InsyaAllah, kita akan tersenyum puas, lega, tenang, lapang dan bahagia nanti, Su. Ilmu Allah itu luas, Su. Dia ajarkan seperkara demi seperkara setiap hari di dalam ujian yang kita tempuhi dan DIA selalu ingin kita kenali DIA sebelum kita mengenali yang lain. InsyaAllah.. selepas kita mengenali-Nya, DIA akan kenalkan kita dengan perkara-perkara yang lain yang telah diciptakan untuk kita. Kita tidak perlu susah hati, Su. Akan ada jalan-Nya yang baik, sekiranya kita tetap berada di jalan yang telah dipilihkan-Nya untuk kita."


Hati Raz yakin untuk meyakinkan Su bahawa apa yang Allah telah takdirkan untuk kehidupan kita hari ini adalah kesinambungan dari apa yang akan berlaku pada masa hadapan kita nanti. InsyaAllah. Hari ini adalah cermin hari depan.

Salam kasih
Moga bahagia dan dirahmati Allah sentiasa hendaknya. Amin..

Senyum tidak meminta sebarang harga. Senyumlah bila-bila masa yang disuka ya.

Raz.R
31.08.2011