Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, August 14, 2011

Qada dan puasa syawal serentak (Puasa Enam)Malam ini Raz ingin kongsikan sedikit kebaikan ibadah sebagai ilmu untuk diri Raz sendiri dan untuk pengetahuan bersama. Sekalipun Syawal masih belum tiba, namun gemanya mula berkumandang di mana-mana. Ada yang pernah bertanya pada Raz, tentang puasa Qada dan puasa sunat "enam" di bulan Syawal yang dilakukan serentak. Adakah ia dibolehkan?

Sheikh Atiyyah Saqar, Pengurusi Majlis Fatwa, Al-Azhar, mesir memberitahu :

"Harus bagi mereka yang menanggung qada puasa Ramadhan berpuasa sunat enam hari di dalam bulan Syawal, tetapi NIATNYA hendaklah niat qada. Jika diniatkan DAN dilakukan berasingan adalah lebih afdal, iaitu qada dan sunat pada hari-hari yang terpisah."

Katanya lagi : Ulama Syafie berpendapat pahala puasa sunat Syawal diperolehi secara automatik, apabila seseorang melakukan qada puasa "di dalam bulan Syawal" samada ia niat atau tidak diniatkan puasa sunat itu."


Dalam al-Syarqawi ala al-Tahrir 1/127, sebuah kitab mahzab Syafi'ie menyatakan terjemahannya :

"Jika seseorang berpuasa qada, nazar atau apa jua puasa di dalam bulan Syawal, nescaya berhasil pahala puasa 6hari dalam bulan Syawal, kerana yang dikehendaki, hanya berpuasa di dalam bulan itu sahaja."

Pendapat ini bertepatan dengan hadis Abu Ayyub yang menyatakan kelebihan puasa enam hari dalam bulan Syawal itu tidak mengenakan sebarang syarat tambahan. Hadis hanya menyebutkan yang maksudnya : "Sesiapa berpuasa enam hari dalam bulan Syawal..."

Oleh itu wajar dikekalkan atas keterangan yang mutlak dan bebas, supaya apa jua puasa yang terkena dalam bulan Syawal. dikira memenuhi kehendak puasa enam hari di dalam bulan itu."Kita digalakkan tidak melengah-lengahkan qada, justeru keistimewaan Syawal ini adalah juga menjadi simbol kepada menghargai atau sebagai tanda mengucapkan selamat tinggal kepada bulan Ramadhan yang penuh makna dan barakah kepada kita muslimin dan muslimat. Ia juga sebagai tanda kita menghormati dan tidak menganggap Ramadhan sebagai membosankan lalu kita lanjutkan kasih sayang kita pada Ramadhan itu dengan meneruskan puasa sehingga ke bulan Syawal.

Wallhua'lam..


Salam kasih kerana Allah Taala. Moga mendapat keberkatan selamanya. Amin..

Raz.R