Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Wednesday, July 13, 2011

Senyum dikala ramai, Sendu Rintih dikala sendiri

Bismillahirrahmanirrahim...

Santun senyuman walau di saat mana sekalipun, kala dilemparkan kepada orang lain yang kita temui, akan ditemukan balas mesra senyum itu kembali. InsyaAllah. Kecuali jika seseorang itu sombong atau urat senyumnya telah terencat atau mungkin matanya rabun untuk membezakan antara senyum atau tidak.

Sekalipun di dalam hati ada gerigih luka mencalarkan, tetap teruslah ukirkan senyuman walaupun kita berada ditengah-tengah pelusuk ramai. Mungkin dengan senyuman tersebut, kita akan menemukan jawapan dari persoalan sulit yang kita cuba uraikan.
Bukankah senyum itu sedekah yang paling murah tetapi paling mudah diberi? Yang baik akan di balas baik. Tapi.. sediakanlah hati yang ikhlas terlebih dahulu. Tanpa keikhlasan, senyuman mungkin akan gagal menyerlahkan kemanisan. Niatlah : "Aku nak senyum nih, kerana Allah."

Sendu yang mengopak hati, walau berat sekali.. biarlah ia terpendam dan tersembunyi. Usah biarkan ia mencemari alam insan lain yang menemani hari kita. Sengsara yang menjadi makna BESAR di sisi Allah ialah bilamana seseorang itu hanya berkongsi tangisannya hanya bila bersama dengan Allah sendirian. Niatlah juga : "Ya Tuhan, biarlah tangisan ini kerana-Mu."

Kata sahabat Rasulullah..Sufyan At-Thauri Radiallahuanhu :-

"Jangan lupa, tebarkanlah senyumanmu kalau engkau berada di tengah-tengah orang yang banyak, namun cucurkanlah air matamu ketika engkau sedang menyendiri. Sesungguhnya Allah SWT telah memberitahu bahawa catatan kebaikan seorang mukmin di hari Qiamat kelak dipenuhi oleh tangis dan ratap kesedihan. Jauhilah ketaatan yang palsu, yakni menampakkan ketaatanmu pada zahir, tetapi tidak di dalam hati."

Salam kasih selembar sayang dengan sentuhan senyum terus dari hati tulus di dalam.
Moga malam ini mengiringi kita dengan keampunan demi keampunan. Amin..

Assalamulaikum..

~Raz.R~
MMuuuahks!