Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, July 17, 2011

Dialog Luka Wanita : Andai Itu takdir-Nya
Kedengaran suara Su teresak-esak di hujung talian. Raz tergamam suram. Kelat terasa hati di dalam. Terdiam.

"Kak, macamana ni, kak Raz? Tolongla Su.. Tak tahan dah senak dalam jiwa Su ni, kak. Sampai sekarang Su masih menanti agar dia kembali pada Su.. Tapi Su sendiri tak pasti ni, kak. Apakah Su sedang tunggu dia atau Su dah gila, kak? Kak... Su sakit kak. Tidak tahu nak gambarkan macam mana deritanya hati Su. Su ingin sangat mendengar suaranya, kak. Su rindu sangat padanya. Kenapa dia zalim pada Su, kak? Apa salah Su."

Sudah banyak kali Raz dengar rintihan pucat sebegitu dari lidah Su. Hinggakan Raz sendiri pun tidak tahu dengan apa cara yang perlu Raz dinginkan hati itu. Dalam hati Raz berdoa agar dia diberikan hidayah memahami rahsia penderitaan yang dilaluinya.

"Su.. dengar sini." Celah Raz dengan lembut bernadakan kasih sayang.

"Kak Raz faham apa yang Su rasa. Kak Raz tahu Su tersiksa kerana kehilangannya. Tapi Su.. cuba pikiag janji Allah pada kita. Jangan takut. Jangan sedih. Jangan lagi merintih, Su. Apalah gunanya mengharap kesudian daripada yang tidak sudi? Dah sampai masanya Su berhenti berusaha. Mungkin dah tiba saatnya Su percaya takdir Allah, Su. Sudah lama sangat Su membebankan hati Su mengingati, mempercayai janji manusia yang tidak pernah ada pastinya. Kalau dia mahu kembali pada Su, dia tidak akan diam begini lama, Su. Kalau dia yakin pada kejujuran dan kesetiaan Su selama ini, dia tidak akan mempersendakan hidup Su dengan main tarik tali macam ni. Bukan kak Raz nak api-apikan perhubungan Su dengannya, bukan juga kak Raz nak musnahkan kasih yang Su bina, tapi.. tidak wajar rasanya Su menghukum diri Su sendiri. Su perlu teruskan hidup. Su perlu banyakkan mohon pertolongan dan pengampunan dari Allah. Ujian ini dari-Nya. Kepada-Nya jugalah kita yakin dan percaya. Apa sahaja yang kita terima, adalah haknya. Walau kita rasa ia tidak adil bagi kita, tapi dia lebih tahu apa yang adil untuk hamba-Nya, Su. Kalau itu takdir Allah untuk kita, Su.. kita perlu berusaha untuk bertahan dan sabar menerimanya demi kebaikan-Nya di sini dan di 'sana' juga Su."

"Su tak tahan, kak."
Dia meraung tangis. Suara sengau ditalian itu membuatkan Raz sama turut menangis. Pilu dan sakit yang belum habis. Begitu manusia mudah mengecewakan manusia yang lain yang lemah daripadanya demi kerana kepentingan diri sendiri.

Ya Allah! Moga lekas sembuh luka yang terguris panjang dan luasnya. Moga ada sentosa yang Allah sediakan untuk kesabaran yang sedang dipegangnya. Terus kuat lagi Su!
Ada keindahan menanti. InsyaAllah.. Amin..