Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Tuesday, July 19, 2011

Dialog Luka Wanita : "HIDUP DAN BERTAHAN"


Hidup kita sering dikejar dengan pelbagai rasa demi rasa. Semua rasa yang kita lalui buruk atau baik tetap membuatkan kita belajar tentang sesuatu yang InsyaAllah boleh digunapakai bagi masa depan.

Kehadiran perkongsian dialog Su dalam perjalanan hidup Raz mengajar Raz tentang banyak perkara. Kasih dan cinta, terutamanya. Harga dua rasa itu amat berharga bagi sesiapa yang tahu menilainya dengan adil dan bijaksana.

Su adalah seorang wanita yang mempunyai hati yang amat tulus apabila menyayangi. Pada Raz, amat rugi sekali bagi lelaki yang tidak menghargai kesetiaan Su dengan sewajarnya. Raz belajar mengenai perasaan Su. Dia banyak berkorban. Dia banyak menyediakan dirinya terhadap permainan manusia. Dia banyak menderita dengan kezaliman. Dia wanita biasa yang tidak terlepas dari seribu kelemahan. Namun, hatinya yang bercalar, berparut dan penuh dengan gurisan luka-luka yang berulang tetap "hidup dan bertahan". Dan yang paling istimewa Su di mata Raz.. KETABAHANNYA mengizinkan dia melepaskan orang yang paling disayanginya untuk bahagia walaupun hatinya terkulat-kulat dalam kepayahan yang teramat sangat.

Pesan Raz untuk Su...

"Tak perlu takut pada kehilangan. Su manusia yang sempurna dengan budi bicara wanita yang sebenar. Wanita yang mempunyai ketebalan cinta untuk diberikan pada insan yang patut dan selayaknya. Benar Su, hanya orang yang bertuah sahaja yang wajar menerima kasih yang ada pada diri Su. Sungguh buta manusia yang mengabaikan kasih sayang Su. Satu-satunya kasih yang tidak ada di mana-mana. Malang sekali jika orang yang menerima kasih sayang Su selama ini mengambil enteng dan mudah terhadap keindahan sifat yang ada pada Su. Sudah pasti 'manusia itu' nanti akan terjaga dari kealpaannya melalaikan kehadiran Su dalam hidupnya. Pepatah yang mengatakan saat kita menyayangi seseorang kita perlu sedia melepaskan, ada juga benarnya. Jika dia kembali bermakna, jelas dia yang ditakdirkan untuk kita dan jika dia hilang bermakna dia bukanlah sebahagian yang telah Allah janjikan pada kita. Daripada kita terus merana sepanjang hayat dengan mengenang-ngenang kembali kenangan yang berlalu yang tidak menghasilkan apa-apa kesan kepada hatinya, Su.. lebih baik kita teruskan lebihan hidup yang kita ada ini sebaik-baiknya tanpa menoleh dan tanpa kesal lagi. Daripada Su memegang kehidupannya agar menjadi sebahagian dari kehidupan Su tetapi penuh dengan badai duri yang menyakiti... ada baiknya Su lepaskanlah perasaan Su jauh dan binalah ketenangan hati sepertimana kebiruan langit yang menongkat dunia tanpa runtuh sekalipun cuaca berubah-ubah. Ketabahanmu menjadi inspirasi hati kak Raz. Moga Allah menyempurnakan hidup dunia dan akhiratmu dengan kecintaan yang lebih lengkap dan magis!!! Aamiin..."

Wallahua'lam.

Salam sayang dengan senyuman.


Raz.R