Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Tuesday, May 31, 2011

Hadirnya dia
Assalamulaikum..
Semoga hari ini tercipta rasa kasih yang berterusan dengan sentuhan kasih sayang Allah SWT hendaknya. Amin. Moga sentiasa sihat dengan perlindungan-Nya setiap masa juga. Amin.

Entah mengapa. Hati Raz ini tetap ingin menulis tentang seseorang. Seseorang yang banyak mengajar kehidupan Raz ini dengan banyak perkara. Perkara positif dan perkara negatif. Antaranya..

*Hormat
*Kasih-sayang
*Tanggungjawab
*Perlindungan
*Keperihatinan
*Kesabaran
*Ketaatan
*Kesyukuran
*Kesetiaan
*Kesungguhan
-Penipuan
-Kekecewaan
-Hipokrit
-Penganiayaan
-Kelukaan
-Penderitaan
-Kekeliruan
-Pengorbanan

Panjang senarainya kan?. Namun itulah serba-serbi yang Raz terima daripada *seorang* sahaja insan. Seorang sahaja hamba Allah SWT yang telah mengubah hidup Raz penuh dengan pelbagai pengalaman yang bermacam-macam. Ada yang indah, unik, manis, pahit, masin, kelat, payau dan segalanya. Apabila difikirkan kembali, Allah hadirkan insan ini sebagai salah satu ujian bagi kehidupan Raz. MasyaAllah. Astghfirullah...

Dalam kebaikan ada ujian.
Dalam keburukan juga begitu ujiannya.

Telusnya, langsung ingatan Raz ini tidak lupus dari membayangkan kehadirannya dalam hidup Raz. Adakala Raz bertanya pada diri sendiri, "Apakah wajar dia dibenci?". Dan kadang-kadang pula Raz bertanya, "Adakah patut dia disayangi?."

Raz renungi alam Allah yang indah setiap hari. Raz terkesan dengan perubahan demi perubahan setiap hari. Dari bunga yang berputik berubah menjadi buah. Dari telur yang kecil berubah menjadi burung yang mampu terbang berkicau di angkasa. Dari pohon yang menghijau menjadi pohon yang kering. Segalanya di dalam pandangan mata Raz setiap hari berubah dengan sendirinya.

Namun, bila Raz pandang pada orang yang hadir mengubah pelbagai perkara dalam hidup Raz ini.. tetap tiada perubahan yang dia lakukan untuk dirinya. Mungkin Raz tertipu dengan andaian Raz sendiri. Wallahua'lam. Mungkin Raz mengharapkan dia berubah mengikut keinginan Raz. Ya! Raz tidak membiarkankan dia berubah mengikut kehendak Allah, sebagaimana makhluk lain yang Raz lihat, dengan kehendak Allah jua segalanya berubah dengan sendirinya. Raz terlalu berharap. Lalu, harapan Raz itu.. berkecai dan ranap! Astaghfirullahalazim.. menjadi pusara yang hanya meninggalkan batu tanda.

Walaubagaimanapun, dari jauh sebanyak-banyak doa Raz untaikan untuk dia. Tidak pernah lupus namanya dari doa-doa yang Raz panjatkan. Moga Allah menyalurkan hidayah-Nya pada Raz dan pada dia bagi kami mengenali hikmah sebenar disebalik apa yang pernah kami lalui.

Jikapun ada badai yang pernah melanda dan pusaran badai itu telah menenggelamkan setiap impian tulus Raz, harapan ini adalah besar. Semoga Raz tidak pernah menghitamkan kehadirannya untuk hidup Raz yang dulu menjadi sebuah permainan marah dan dendam dari hasutan syaitan yang direjam. Sesungguhnya, dia hanya hamba Tuhan yang memiliki pelbagai kelemahan.

"Kasihilah apa yang ada di muka bumi, nescaya kamu akan dikasihi oleh mereka yang berada di langit." [Rasulullah S.A.W]

Hanya sebuah luahan.
Agar lupus kesangsian.
Salam kasih setulus kasih.
MMuahks!