Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Tuesday, December 11, 2012

Sejernih Cinta

Bissmillahirrahmanirrahim...
~"Sehingga cinta itu ku nanti
Memenuhi ruang hati
Tidak ingin yang lain lagi
Batin yang bersujud
Jasad yang patuh
Tiada selingkuh"~


Sejurai kata-kata yang menawan perasaan Raz malam ini. Sementara menanti azan Isya' berkumandang, ingin Raz tempelkan kalimah-kalimah tersebut buat ingatan diri Raz dan yang sudi membaca.

"Sesiapa yang mencintai Allah Subhanahuwata'ala, tetapi dalam masa yang sama, dia meminta kepada yang selain-Nya, mengharap kepada yang selain-Nya dan percaya kepada yang selain-Nya, maka jelas dia berdusta di dalam cinta yang dikatakan kepada-Nya itu. Apabila dia menjadi sebenar-benar kekasih Allah, telah menjadi tetamu-Nya yang terdekat, maka akan terdengarlah dia di batinnya sendiri  kata-kata yang tidak asing lagi :

"Mintalah dan katakanlah apa yang engkau inginkan, nescaya semuanya itu akan dikabulkan."

Orang yang mencintai untuk dilindungi sementara yang dicintai akan diberi kebebasan. Halangan, ujian atau dugaan adalah untuk orang yang mencintai Allah, sedangkan pemberian-Nya adalah untuk orang yang dicintai-NYA. Selama mana seorang hamba mesih mencintai Allah, maka dia akan sentiasa berusaha mendapatkan rezeki. Apabila putaran berubah sehingga dia menjadi orang yang dicintai Allah Taala, maka segalanya akan berubah.

Dia akan merasakan ketenangan, kelapangan rezeki dan makhluk akan menjadi tunduk kepadanya. Semuanya ini akan terjadi kepadanya, berkat kesabarannya dan keteguhannya ketika memperkuatkan seluruh dirinya mencintai Allah. Tidaklah akan sama antara perbuatan yang dilakukan oleh hamba dalam menemani Tuhannya dan tindakkan Tuhan dalam mencintai hamba-Nya, dan cinta seorang makhluk kepada makhluk yang lain. Allah berfirman dalam surah-Nya, al-Syura di ayat 11 yang bermaksud :

"Tiada sesuatu pun yang menyerupai-Nya dan Dia Maha Mendengar Lagi Maha Melihat."

Mintalah kita kefahaman tentang DIA kepada Allah.
Mintalah kita kesucian hati bersama-Nya kepada Allah.
Dia akan memberi kesucian hati kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya dan DIA juga akan mengurniakan rezeki-Nya yang banyak kepada hati sesiapa yang dikehendaki-Nya. Mohonlah supaya DIA memilih kita untuk dicintai-Nya. Ameen."


~Raz.R~
11.12.2012
8:15 malam
"Ruang cinta yang tulus dan jernih hanya dapat dimonopoli oleh hati yang tulus dan jernih jua."

Ameen...
Se^__^nyum dengan nyawa.