Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Tuesday, December 11, 2012

Pertemuan Bukan Kebetulan Tetapi SuratanPertemuan yang salah itu bukanlah sijil untuk membolehkan kita obses kepada kesalahan tersebut lalu menganggapnya satu tragedi yang wajib dibenci dan tidak diterima dunia keinsanan. Kita hanya manusia biasa. Diri kita, hati kita sentiasa dinaungi perasaan dan kemahuan demi kemahuan. Nafsu adalah anugerah Allah yang amat baik tetapi sering salah digunakan.

Astaghfirullah minal qhotoya. Mohon Allah ampunkan segala dosa kita.
Kita mengaku beriman kepada Agama Allah. Namun, seringkali dilekakan dengan godaan syaitan membuatkan iman kita lumpuh dan melanjutkan kesilapan ke jurang yang lebih besar dan syaitan pun ketawa terbahak-bahak melihatkan kebodohan kita.

Mungkin sahaja ada pertemuan yang pada awalnya melahirkan rasa yang cukup indah tetapi akhirnya disambar tragedi yang mengecewakan dan terus menghitamkan keindahan tersebut dengan kekeliruan, kebencian, kemarahan atau kekecewaan. Semua itu adalah suratan bagi kita yang mahu berfikir dengan hati yang ikhlas dan tenang.

Semua yang datang dalam kehidupan adalah latihan dan pengalaman yang menulis sejarah dan memperkenalkan ilmu yang baru. Ilmu memperkuatkan jiwa. Ilmu mengenali hati!

Kuatkan hati dengan mengasah iman agar terus berkilauan.
Kuatkan jiwa dengan rohani yang sentiasa mengambil Allah menjadi teman.
Sebarang kebaikan, keindahan, kemanisan yang muncul dalam hidup sebagai pengalaman tidak boleh kita sandarkan kepada khayalan dan kesoronokkan tetapi perlu sentiasa berhati-hati agar tidak terjebak dalam usikan syaitan yang sentiasa menyesatkan.

Allah menyayangi kita yang mengambil iktibar dari segala rahsia-Nya. Ameen.

Wallahu'alam.

~Raz.R~
11.12.2012→ Hari Lahir adik kesayangan.
"Jangan menganiaya hati sendiri."
Se^__^nyum