Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, October 16, 2011

Menangislah dan kenalilah tangisanmu




Wahai kita manusia yang percaya adanya Allah Subhanahuwataala,
ingin aku sampaikan kepadamu tentang tangisan.Sesungguhnya tangisan itu adalah kehidupan.Bukankah hidup dimulakan dengan tangisan,dicelahi oleh tangisan dan diakhiri oleh tangisan?

Seorang bayi dilahirkan dengan tangisan,dewasanya dengan pelbagai ujian yang dipenuhi oleh tangisan,dan kelak dia akan mati dan dihantar dengan tangisan.Air mata adakalanya penyubur hati,penawar duka.Adakalanya buih kekecewaan yang menyempit perasaan,menyesak kehidupan.

Airmata putus asa kerana cintakan dunia harganya persis setitis air kotor di pelimbahan.Namun setitis air mata kerana takutkan ALLAH umpama permata yang indah gemerlapan.

Penghuni syurga ialah mereka yang banyak dukacitanya di dunia.Dan sentiasa bimbang apakah kiranya nasibnya di akhirat, apakah tempatnya nanti di syurga atau neraka...Pencinta dunia menangis kerana dunia nya hilang.Perindu akhirat menangis kerana dunia yang akan datang
"Alangkah sempitnmya kubur ku nanti", keluh seorang abid.

Lalu dia menambah amal bakti dengan ikhlas dan sabar agar kuburnya nanti luas melebar

"Alangkah sedikitnya harta ku kini."kesal si hartawan..

Lalu dia semakin tamak menimbun harta tanpa kira halal dan haram. Dari mata yang mengintai setiap kemewahan yang mulus penuh rakus,mengalirlah airmata kecewa kegagalan.Dari mata yang redup merenung akhirat yang dirasakan dekat,mengalirlah airmata keinsafan mengharap keampunan...


Tangis itu adalah basahan hidup.Manusia sentiasa dalam dua tangisan.Sama ada membawa untung atau merugikan.

Sabda Rasulullah SAW:
"Ada dua titisan yang Allah cintai.Pertama titisan darah para syuhada dan titisan airmata yang takutkan Allah."

Orang yang hampir dengan Allah pernah berkata,"Tangisan seorang pendosa lebih Allah cintai daripada tasbih para wali."

Mereka tegaskan seorang pendosa yang menangis kerana dosa adalah lebih baik dari ahli ibadah yang berangan-angan tentang syurga mana kelak dia akan bertakhta. Kejahatan yang diiringi rasa sedih,lebih Allah sukai dariada satu kebaikan yang menimbulkan rasa takbur. Kejahatan kita mungkin diampuni jika kita taubat dengan hati yang merendah diri.Kebaikan kita mungkin tertolak bila rasa takbur menguasai hati.

Oleh itu berhai-hatilah dengan tangisan kerana ada tangisan yang mengakibatkan kita menangis lebih lama dan ada tangisan yang membawa bahagia untuk selamanya.

Ketahuilah oleh mu bahawa ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan.Ketawa keterlaluan seorang ulama,hilang ilmu,hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil,semakin keraslah hati perasaannya.

Nabi Muhammad SAW telah bersabda,: "Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa."



Seorang hukama pernah bersyair:

"Aku hairan dan aku pelik melihat orang ketawa,kerana perkara-perkara yang akan menyusahkan lebih banyak daripada perkara yang menyenangkannya."



Justeru,para salafus soleh menangis walaupun telah banyak beramal takut-takut amal itu tidak diterima,sedangkan kita ketawa walaupun kita sedar diri masih kosong dari amalan.Lupakah kita bahawa Nabi pernah bersabda :

"Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa,akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan menangis."


Wahai kita yang mempercayai Allah..
Menangislah,agar senyuman mu banyak di kemudian hari.Kerana engkau belum tahu nasib mu di puak kanan atau di puak kiri.Di sana lembaran sejarah mu akan dibuka satu persatu,menyemarakkan rasa malu berabad-abad lamanya sehinggalah datang syafaat Rasulluah SAW yang agung itu.Kenangilah sungai-sungai yang mengalir di dunia ini umpama banjir air mata Nabi Adam yang menangis kerana taubatnya,maka subur dan sejahteralah bumi kerana terangkatnya taubat bapa sekalian manusia.Tanyaikan kepada orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur?

Nescaya mereka akan menjawab :
"BAGAIMANA HENDAK BERHIBUR SEDANGKAN MATI ITU DI BELAKANG KAMI,KUBUR DI HADAPAN,KIAMAT ITU JANJIAN KAMI,NERAKA ITU MEMBURU KAMI DAN PERHENTIAN KAMI IALAH ALLAH TAALA"



"SEORANG YANG MENGERTI AL-QURAN DIKENALI WAKTU MALAM KETIKA ORANG LAIN TIDUR DAN WAKTU SIANGNYA KETIKA ORANG LAIN TIDAK BERPUASA.SEDIHNYA KETIKA ORANG LAIN SEDANG GEMBIRA DAN TANGISNYA DI WAKTU ORANG LAIN TERTAWA.DIAMNYA DI WAKTU ORANG LAIN BERBICARA,KHUSYUK DI WAKTU ORANG LAIN BERBANGGA.SEHARUSNYA ORANG YANG MENGERTI AL-QURAN ITU TENANG ,LUNAK DAN TIDAK BOLEH MENJADI SEORANG YANG KERAS,KEJAM,LALAI,BERSUARA KERAS DAN MARAH...."


Raz petik petikan di atas ini untuk hati Raz dan Raz kongsikan untuk ingatan kita bersama. Mudah-mudahan ia membawa manfaat kepada kita untuk saling memperingat.
Semoga hati kita tidak tumpul dan memudahkan alpa dan lupa kepada suruhan-Nya. Astghfirullah..

"Hati yg bersih tidak akan pernah kenyang dengan ingatan diri kepada Firman Allah SWT.. manakala Hati yang kotor sentiasa mendesak untuk menolak hidangan Ayat Al-Quran."
[Uthman Bin Affan]




Raz.R
Senyum dan Salam kasih
16.10.2011