Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, October 16, 2011

Ketika Kita Berfikir
Salam penuh kasih sayang kerana Allah di pagi Ahad yang indah. Doa Raz semoga kita berada di jalan-jalan yang dipilih Allah sentiasa. Amin.

Berfikir tentang fikiran. Fikiran kita kadang-kadang membuatkan kita cukup keletihan. Raz sendiri mengakui kelemahan ini. Fikiran kita ini tidak boleh berdiam kecuali ketika kita tidur, InsyaAllah. Pelbagai perkara yang datang dan kadang-kadang kita memikirkan banyak sangat perkara di dalam satu masa. Sedang kita berfikir soal kerja, tiba-tiba didatangi soal keluarga dan kadang-kadang diselit pula dengan soal kawan-kawan, malahan di celah-celah memikirkan banyak perkara itu terbit pula soal masa hadapan dan sebagainya. Tidak henti fikiran kita memainkan peranannya. Pelbagai dan pelbagai.

Itulah tandanya fikiran kita sihat. Masih molek dan masih berfungsi dengan baik.
Alhamdulillah. Namun, untuk menjadikan fikiran kita ini lebih sihat, kita perlu sentiasa mengawalnya dengan hati nurani yang diperbanyakkan dengan ilmu dan iman. Maka ia akan mencegah fikiran kita daripada songsang pertimbangan. Kita perlu berusaha menyatukan 'kebersihan' diantara akal dan hati. Hati kita pula mudah sangat berbolak-balik. Di situ kita perlu berusaha membersihkannya selalu. Bukan sekali, tetapi berkali-kali. Kalau tidak kedua-dua bilik hati dan fikiran kita ini nanti akan dipenuhi debu-debu dan sesawang yang menutup kebersihan dan tidak mencantikkan.

"Berikanlah diri sendiri fikiran yang baik, InsyaAllah kita akan menjadi insan baik dan dunia juga akan memberikan fikiran yang baik kepada kita."

"Fikiran kitalah yang membuatkan kita ini sakit ataupun sihat, menjadi baik ataupun jahat, mencari sengsara atau bahagia, malah menjadi miskin ataupun kaya."


Wallhua'lam

Salam kasih
Rehatkanlah minda
fikirlah kita akan kebaikan.
Apabila kita berniat untuk buat kebaikan,Allah permudahkan kita kepada kebaikan,
bila kita sudah membuat satu kebaikan,Allah buka ruang kepada kebaikan-kebaikan lain yang berterusan. InsyaAllah..Raz.R
dengan semanis senyuman
16.10.2011