Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, June 30, 2011

Awet Muda
Kata orang awet muda ada pada senyuman.
Benar juga. Tapi bagaimana jika senyuman itu berbau pura-pura? Menjadikah awet muda tersebut?. Hanya senyuman yang lahir dengan keikhlasan yang telus jernih akan menghasilkan kemujaraban awet muda.

Kata orang juga, awet muda itu adalah pada wajah. Benar juga. Namun pantulannya datang dari mana? Bukankah dari senyuman dalam yang bersinar menyerak keluar?

BILA HATI TERSENYUM seluruh tubuh akan turut tersenyum. Senyum yang bermula dari hati akan mengharumkan seluruh laluan yang dilangkahi kita. Senyum itu harumnya akan berbau suka. Harumnya berperisa kasih. Harumnya berjenama sayang. Harumnya : "Made in Cinta!"

Awet muda itu tidak bermula dari wajah tetapi bermula dari HATI. Hati yang tersenyum dengan kejujuran. Hati yang tersenyum tanpa pembohongan. Hati yang tersenyum tanpa harapan untuk menerima balasan.

Dan yang paling mujarab, bilamana hati itu tersenyum kerana Pencipta-Nya. Subhanallah! Apa yang paling Indah dari senyuman itu??

Sedikit doa untuk di amalkan bersama :-Maksudnya :

35. Sesungguhnya kami menciptakan mereka (Bidadari-bidadari) dengan langsung
36. Dan kami jadikan mereka gadis-gadis perawan.
37. Penuh cinta lagi sebaya umurnya.
38. (Kami ciptakan mereka) untuk golongan kanan.

Bacalah ayat ini setiap kali mandi untuk curahan pertama dan mulakan dari kepala.


Yang paling afdal di dalam segalanya, marilah kita sama-sama mula melatihkan hati kita untuk memulakan senyumannya. Salam kasih dengan senyuman. Halwa malam sebagai hidangan. Semoga esok terjaga dengan senyuman mekar terus dari dalam. Amin..

Assalamulaikum. MMMuuuuahks.