Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, April 8, 2012

"Segala Rahsia Tentang Wanita"Seorang lelaki terlalu penat dengan tingkah isterinya. Dia letih dengan kerenah yang pelbagai. Sudah lama mereka berumah-tangga, namun semakin hari semakin dia tidak faham dengan sikap isterinya yang asyik berubah-ubah. Dia jadi pening. Kadang-kadang, dia cukup malas untuk melayani. Fikirnya, ia cukup membosankan. Apatah lagi ketika isterinya merajuk. Susah benar untuk dipujuk. Bila dipujuk pula, semakin menjadi-jadi rajuknya. Semakin mengada-ngada pula dirasakannya. Sehingga pada suatu hari, dia menemui seorang sahabat.

"Raz (bukan watak sebenar), kau mesti lebih tahu tentang diri wanita, kan? Kenapa susah sangat nak faham karektor deorang na? Aku peningla dengan orang perempuan ni kan. Susah betul nak faham perangai dia tau! Kau ada tips tak macam mana nak kenal dengan perangai perempuan nih?"

Sahabat tadi terdiam seketika. Seperti memikirkan sesuatu. Kemudian, dia tersenyum dan menjawab,

"Aku faham, bertenang dan bersabarlah, ya. Aku ada sebuah nota tentang Segala Rahsia Wanita. Kalau engkau mahu, bolehlah aku berikannya esok?"

"Owhh?!! Iya ka? Bolehlah. Kau bagilah pada aku. Mana tahu boleh tolong selesaikan masalah aku ni."

Keesokkan harinya mereka berjumpa. Sahabat itu memberikan dia sebuah nota kecil yang berbalut cantik. Dibukanya mukasurat pertama. Ada tertulis, "Segala Rahsia Tentang Wanita". Tulisan berseni Italic yang cantik. Kemudian, diselaknya helaian kedua. "Kosong!". Tiada lagi apa-apa yang tertulis. Dia kehairanan. Terus diselak-selak helaian yang seterusnya. Juga tiada apa-apa yang tertulis, melainkan kosong juga. Sehingga ke helaian terakhir, tercatat sebuah kata-kata yang membuatkan hatinya terkedu...

"Wahai lelaki yang budiman, tidak perlulah cuba memahami wanita. Cukuplah sekadar terus mencintainya seikhlas rasa di jiwa. Terimalah wanitamu seadanya. Bimbing mereka sedaya upaya. Ikutlah panduan Rasulullah SAW. Selagi dia merasai cintamu, selagi itulah dia akan setia mentaatimu"


Fikir-fikirlah ya..Wallhua'lam.
Salam kasih kerana Allah Ta'ala.