Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Friday, August 29, 2014

Tunduk Kepada Allah SWT


بسم الله الر حمن الر حيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semoga di dalam rahmat dan perlindungan Allah Ta'ala hendaknya. Amin(Moga Allah perkenankan)
 

Sedikit ingatan untuk pedoman diri Raz yang kerdil yang sentiasa teruji oleh kekerdilan diri. Sesekali dilanggar ancaman emosi sendiri dan kekadang juga dari anasir kehidupan yang penuh fitnah-fitnah syaitan.
 

Sebagai manusia yang tandus dan tipis iman tentunya, pegangan diri acapkali luruh dihimpit kecaman pancaroba makhluk-makhluk yang datang mengajar hidup kita pelbagai perkara. Deruan bayu hiba dan takut sesekali menerpa.

Akhirnya, tiada kekuatan dan perlindungan lain yang dapat ditemui melainkan daripada DIA YANG MAHA KUAT DAN BERKUASA.
 

Raz selalu tanyakan diri, "Siapa sebenarnya yang perlu aku takuti?"


Kata Imam Ibn Taimiyyah rahimahullah ;
“Apa yang dapat diperbuat oleh musuhku kepada diriku? Sesungguhnya syurgaku dan tamanku ada di dalam dadaku. Ke mana aku pergi pun maka ia bersama denganku dan tidak berpisah denganku. Jika aku dipenjara maka ia menjadi tempat aku bersendiri dengan Tuhanku dan jika mereka membunuhku maka aku beroleh syahid, dan jika mereka mengusirku keluar dari negeri maka ia adalah pelancongan bagiku."

Mana-mana wanita yang menjadi hamba Allah yang bertaqwa, maka mereka pasti akan dipelihara oleh Allah seperti Maryam dan Asiah yang dipelihara daripada kejahatan manusia pada zaman mereka.

Daripada Utsman bin ‘Affan RA mengatakan, ‘Saya mendengar Rasulullah salallahualaihiwassalam bersabda, ‘Barang siapa yang mengatakan;


“Dengan menyebut nama Allah yang dengan sebab nama-Nya tidak ada sesuatu pun di bumi maupun di langit yang dapat membahayakan (mendatangkan mudharat). Dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui) sebanyak tiga kali, nescaya tidak akan ada sesuatu pun yang akan dapat memudharatkannya” [Riwayat Abu Daud dan al-Tirmidzi]
Terjawab akhirnya.

Moga sama-sama kita mendapat manfaat dari kelemahan pengalaman yang Raz kongsi ini ya? 


"Allahumma- Solli-'Ala-Muhammad; Wa-'Ala- Alisaiyyidina- Muhammad."
 


[Jumaat, 29.08.2014]
Jum'ah Mubarakh, semua!