Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, August 28, 2014

Ingatan Untuk Wanita
بسم الله الر حمن الر حيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Ruang ini hari ini ingin Raz kongsikan sebuah atrikel yang boleh dijadikan tauladan dan ingatan kepada kita semua untuk masa hadapan dunia dan akhirat, Insha-Allah. Ameen.

Subhanallah! 
Maha KUASA-Mu ya ALLAH.....
Ya ALLAH ya Tuhanku....Engkau menurunkan bala dan memperlihatkan di atas kejahilan hamba-Mu. Inikah cara Engkau memalingkan muka-Mu kerana kekufuran kami...Semuanya diperlihatkan aibnya semasa kematian hamba-Mu yang melakukan dosa SYIRIK dan Ingkar menurut perintah-Mu.

Suatu hari aku di beritahu seorang jiran wanita berumur 41 tahun sedang nazak selama seminggu, seolah-olah susah jalan sakaratul mautnya. Terus aku bergegas ke rumah jiranku itu kerana sifat makcik itu yang sangat baik terhadap jiran-jirannya. 

Kami pun membaca surah yasin, Al Mulk dan As Sajadah beramai-ramai, tiba-tiba lidahnya menjelir-jelir dan meronta-ronta menolak tangan salah seorang sahabat kami dan berkata:
"AKU BELUM NAK MATI LAGI",
dia memanggil-manggil nama moyangnya minta tolong.. MasyaAllah...terkejut kami...!!! tapi kami terus membaca sehingga habis.
Allahuakbar...! Begitu perit rupa dan sakitnya siksa sakaratul maut itu.

Esoknya mendengar khabar bahawa makcik itu meninggal dunia. Suasana menjadi huru hara, apabila kami sedang memandikannya keluar najis besar tak henti-henti, setahu kami makcik tu sudah lama tidak makan, air mandinya tidak cukup-cukup. Maha Kuasa Allah..,kemaluannya pula hancur dan melecur...Astaghfirullah...! hatiku berkata: 

"Apakah yang Engkau mahu kami tahu dan lihat kebenaran azab-Mu itu Sungguh Janji-Mu itu Pasti Benar....takutnya ya Allah". Maha Sucinya Engkau...alhamdulillah ada seorang ustazah mulutnya tidak henti-henti membaca surah Al ikhlas dan menyebut (laa ilaaha illaalah) terus menjuruskan air di kepala makcik tu. syukur alhamdulillah...tiba-tiba najisnya serta merta berhenti....

Subhanallah...! Muhasabah wahai diriku...dapat melihat pengajaran besar seperti itu.
Aku pun menyelidik kenapa sampai begitu jadinya? Dosa apakah itu? Wana'uzubillah...
  • Mempunyai pendamping (saka) 
  • Memakai susuk di kemaluan 
  • Mengamal ilmu pemanis wajah-hatinya sentiasa marah pada suaminya (tidak ikhlas) 
  • suka menonton televisyen (membuang waktu) 
  • tidak menutup aurat
  • tidak membaca Al quran 
  • tidak peduli dan menyuruh anak-anaknya solat 
  • suka meminta-minta duit anak-anak, melaga-lagakan anak menantu sehingga bercerai 
  • suka mengumpat perihal suami dan jiran tetangga.-suka melayan dan menyembang dengan lelaki lain 

MAHA KUASA ALLAH 
ALLAH MAHA MELIHAT 
ALLAH MAHA MENDENGAR 
ALLAH MAHA MENGETAHUI

Teringat peristiwa wanita ke neraka pada malam Mikraj Sayidina Ali Karamallahuwajhah berkata:“Aku dengan Fatimah pergi menghadap Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam. 

Kami dapati Baginda sedang menangis, lalu kami bertanya kepadanya, apakah yang menyebabkan ayahanda menangis, ya Rasulullah?”
Fatimah pun bertanya kepada ayahandanya:

“Ayahanda yang dikasihi, beritakanlah kepada anakanda, apakah kesalahan yang dilakukan oleh perempuan?”

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam menjawab:

“Fatimah, adapun perempuan tergantung rambutnya itu adalah perempuan yang tidak menutup rambut daripada bukan muhrimnya. 

Perempuan tergantung lidahnya ialah perempuan yang menggunakan lidahnya untuk memaki dan menyakiti hati suaminya".

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:

“Perempuan menyakit hati suami dengan lidahnya pada hari kiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat di belakang tengkoknya".
“Perempuan menggunakan lidah untuk menyakiti hati suaminya ia akan dilaknat dan kemurkaan Allah.”

“Perempuan diikat kedua kakinya dan tangannya ke atas ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala kepadanya kerana ia boleh sembahyang tetapi tidak mengerjakannya dan tidak mandi janabah.

“Perempuan mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya, Jika engkau membuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia belum berpuas hati dan cukup.” (Hadis riwayat Bukhari)
“Perempuan tidak mahu mandi daripada suci haid dan nifas ialah perempuan yang memakan badannya sendiri, juga kerana ia berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka mengumpat orang.

Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, aku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan.”
Pengajaran dan hikmah cerita benar ini 

"Sesungguhnya Janji Allah Pasti"
Berkata Syaikh Ibnu ‘Athaillah, Sabda Rasulullah SAW berkata:
“Janganlah sekali-kali kamu berasa ragu atas janji Allah yang telah dijanjikan-Nya, sedangkan waktunya sudah pasti (akan datang), tetapi ia belum datang, agar keraguan kamu itu tidak akan mengotori basirah (pandangan batin) dan tidak memadamkan cahaya nuranimu.”

Mohonlah TAUBAT sebelum terima azabNya di Dunia. Kisah perbuatan begini sudah menjadi kebiasaan pada zaman ini tidak kira perempuan atau lelaki, kerana manusia inginkan kehidupan dunia, tidak takut dan sudah lali, lalai, leka. Gelap hati daripada melihat kebenaran Allah SWT.


Allah berfirman:
“Dan apabila bertanya hamba-hamba-Ku kepada engkau tentang Aku, maka (katakanlah), ‘sesungguhnya Aku adalah Maha Dekat. Aku memperkenankan permohonan orang yang berdoa jika dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka memperkenankan (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, mudah-mudahan mereka sentiasa dalam kebenaran.” (Surah al-Baqarah: 186)Setiap yang baik, simpanlah sebagai pengajaran dan ilmu daripada Allah Ta'ala. Jika ada keburukan daripadanya pula jangan disimpan sebagai bahan buruk-sangka. Ingatkan hati jangan mengira siapa penyampainya tetapi renung-renungkanlah dengan mata hati manfaat di sebalik apa yang cuba disampaikannya.

Wallahu-a'lam-bissowab.