Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Monday, October 12, 2009

Sabarlah.. Sabarlah & Sabarlah..Sabarlah…
“Isk.. sampai bila nak sabar? Semua perkara ada hadnya? Tak larat dah nak sabar tau!!”
Tup-tap; tup-tap, air mata menitis mengorak keluar yang di dlm hati dicengkam dek emosi duka.. He,he,he…

Hermmm…
Jangan begitu wahai diri yang lemah. Kelemahan kita itu adakalanya penuh dengan keistimewaan yang kita tidak sangka sama sekali.

Orang Mukmin sejati, bila Allah SWT susahkan dia, dia berfikir, tentu Allah mahu memberikan kita pahala sabar. Pahala sabar itu “bighairi hisab”(tanpa dihitung-hitung)
Jika kebaikan biasa yg kita buat diberi pahala 1/10 atau paling tinggi 1 hingga 700, tapi pahala sabar itu mungkin dibalas dengan 7juta atau seisi langit dan bumi. Terpulanglah pada Ilahi untuk memberinya.
Tengok tu?.. Hebat sungguh pahala sabar. Patutlah di dalam Al-Quran banyak disebut-sebut tentang sabar. Rupa-rupanya Allah telah berikan sabar itu taraf yg istimewa.

Kita org Mukmin dicemburui orang lain. Kita patut bangga bila ada yang cemburu pada kita berkenaan ini. Kekuatan kita selalu dengan sabar. Biar ditembak, dicemuh, dianiaya dan sebagainya…. Kita masih sabar. Dapat pahala tu.. Bila kita dapat sesuatu yang baik pula, seperti dapat duit, dapat suami, dapat isteri, anak dsbgnya, kita akan sedar bahawa nikmat itu dari Allah SWT lalu kita bersyukur pula. Dah, dapat pahala lagi…

Namun, hakikatnya kebanyakkan dari kita, bila diberi nikmat, ia menjadi bala dan bila nikmat menjadi bala maka muncullah dosa. Bila diuji pun, terasa dihempuk bala. Bila tengah senang pun kekadang menjadi dua kali bala. Begitulah kealpaaan kita. Hingga kita memandang kecil terhadap apa saja yg Allah kurniakan kepada kita lalu samarlah ingatan kita terhadap-Nya. Lupa dan Allah pun lupakan kita. Sedihnya…

Telusnya makna kesenangan itu belum tentu akan mendekatkan kita kepada Allah SWT. Kesusahan adalah lebih baik jika diperhatikan sedalamnya. Kita akan sedar bahawa kita ini cuma hamba. Yalah.., cuba kita tengok waktu kita sakit gigi, kita sudah tidak tahan. Selama ini kita ingat kita gagah sejahtera. Bila diuji barulah kita rasa terpelengok dan sedar.. alahai, rupa2nya aku hanya hamba yang kecil & Allah SWT itulah yang Maha Besar.

Jadi, wahai kita semua.. jangan takut untuk bersabar. Teruskanlah bersabar. Sabar itu ubat. Sabar itu jalan kemenangan. Sabar itu juga kekuatan. Sabar itu cantik dalam hodoh. Sabar itu istimewa!!!

Moga kita selalu diberikan KESABARAN menghadapi segala kesulitan oleh Allah SWT. Amin.
Assalamualaikum semua.