Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Saturday, October 3, 2009

Sedih ya?


Assalamualaikum semua. Moga dikasihi dan dirahmati Allah selalu hendaknya. Amin..

Sedih ya?
Kenapa tu?
Ada orang menyakiti hati kah? Hilang sesuatu? Atau terasa seperti tidak dihargai?
Hermmm.. Memang sakit kan? Memang sedih? Sayu pilu terasa dijiwa. Ada kalanya terasa seperti orang bodoh, kan? Kita mengharapkan balasan yang baik di atas perbuatan kita yang baik tetapi lain pula yang kita terima?.. Aduh, aduh, aduh, duh.. Mana tahan..?
Sabar? Sampai bila kita nak sabar?.. Yang tebal, mula menipis, yang tinggi mula menurun, yang banyak mula mengurang. Tak gitu?

Mata mula bergenang air, jantung mula berdegup kencang, hati tidak keruan, cuping telinga terbakar. Runsing! Rungsing! Rungsing!

Perlukah sedih itu di bawa hingga keterlaluan? Menangislah kalau perlu, meraunglah kalau ingin tetapi singkatkan masa sedih itu daripada berlarutan. Cukuplah sekadar melonggarkan rasa ketat di dada. Usah diulit rasa yang terlalu lama. Bahaya! Sungguh, syaitan suka kita alpa. Biarpun ia dalam bentuk kesedihan.
Pandang wajah kita dicermin sewaktu berada ditabir sedih. Cantikkah? Handsome kah kita pada waktu itu? Kemudian, senyumlah seketika. Lihatlah perbezaan senyum tika kecewa. Buatlah pilihan. Antara sedih dan gembira. Timbanglah kekuatan diri dengan menasihati hati sendiri. Bisikkanlah sesuatu yang manis di jiwa sendiri. Tak perlu orang lain. Cuma diri sendiri. Katakanlah : “ Cukuplah.. semuanya itu adalah hak Allah”
Istiqamahlah.. bergantunglah kepada Allah sepenuhnya. Kasihankan diri sendiri. Kumpulkanlah keyakinan dan kepercayaan terhadap diri sendiri. Jangan biarkan kita dijangkiti penyakit hati yang parah.

Percayalah kepada LA ILAHAILLALLAH!!!! MUHAMMADURRASULULLAH!!!

Firman Allah SWT :
“Barangsiapa yang berpaling dariKu (Tidak mengingati Allah), maka mereka akan hidup dalam kesempitan.”

Sabda Rasulullah S.A.W :

“Apakah kamu mahu! Aku ceritakan kepadamu berkenaan amal perbuatanmu yang terbaik dan yang paling bersih dalam pandangan Allah SWT, serta orang yang tertinggi darjatnya diantara kamu, yang lebih baik dari bersedekah emas dan perak serta lebih baik dari memerangi musuh-musuh kamu semua dan memotong leher mereka, dan mereka memotong lehermu?” Kemudian para sahabat bertanya : “Apakah itu wahai Rasul?”
Beliau menjawab : “Zikir kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala.” (HR. Al-Baihaqi)

Bersederhanalah walau ketika di dalam kesedihan. Wallahua’lam.

No comments: