Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Tuesday, January 27, 2009

SIAPA YANG KITA PERCAYA?


Seorang sahabat berkata, "Kita perlu mempercayai sahabat untuk berkongsi cerita." Maksudnya jelas sekali menunjukkan yang fitrah manusia anjabi di dunia ini memerlukan pertolongan baik dari segi mental dan fizikal. Alhamdulillah, ia tidak saya sangkalkan dan ianya benar. Kenyataannya, segenap lapisan insan di dunia ini mememerlukan penggantungan antara satu sama lain. Samalah bila Allah menciptakan Adam a.s, diturunkan Hawa untuk menemani Adam a.s sebagai penghibur, teman kongsi dan pelengkap bagi menjadi penawar kegelisahan dan kesepian. Allah tunaikan doa hati Sang Adam kerana Allah Itu Maha Memahami Apa Yang diciptakan oleh-Nya. Tetap, kepada Allah jugalah Nabi Adam a.s memohon. Tujuan Allah itu Maha Hebat sehingga merantaikan salasilah keturunan kita hingga kini sebagai bukti dan pengajaran bagi kita yang diberi akal dan hati nurani.

Siapakah yang Adam a.s percaya untuk meredakan kegelisahannya?. Allahuakhbar.Kepada siapakah Adam a.s memohon pertolongan? Ar-Rahman. Firman Allah SWT : " Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah lah yang mencukupkan keperluannya."
"Dan Dialah (Allah s.w.t) memberikan kepada kamu dari setiap apa yang kamu minta kepada-Nya. Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, tentulah kamu tidak akan mampu menghitungnya."-Surah Ibrahim:34.

Tidak salah mengharap kepada sahabat memahami dan berkongsi apa yang terpendam di jiwa kita. Tidak mustahil juga ada segelintir sahabat yang mahu berjuang bersama kita meringankan keperitan dan kesakitan yang kita alami. Mungkin mereka mampu memberikan keajaiban dari semangat dan kata-kata nasihat. Rasulullah S.A.W juga sewaktu memperjuangkan Islam memerlukan sahabat-sahabat yang berani berjuang bersama baginda. Syukur Alhamdulillah jika di zaman ini kita di beri Allah sahabat-sahabat sebegitu. Berjihad dengan nama Allah. Kukuh dan tahan menerima kezaliman musuh bersama-sama sahabat.

Subhanallah. Masih adakah sahabat yang sedemikan rupa?. Masih adakah sahabat yang mahu bersama kita kerana Allah semata? Hanya kepada Allah kita harus percaya dan berdoa. Berdoalah agar kita dianugerahi sahabat yang ikhlas kerana Allah. Berdoalah mereka jujur kerana Allah. Hanya Allah yang Maha Mengetahui yang tersimpan di luar akal dan di dalam hati nurani manusia.

Moga Allah membahagiakan sahabat-sahabat yang sentiasa bersama saya selama ini. Saya membulatkan harapan terus kepada Allah semata agar kekuatan yang mereka berikan selama ini dibalas dengan yang paling baik oleh-Nya. Segalanya adalah kurniaan Allah dan saya sebenarnya amat bersyukur. Amin.

Ditulis oleh: Raz.R

No comments: