Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Monday, December 2, 2013

Siapa Yang Kita Takut?Perjalanan hidup kita ini banyak disogokkan dengan rasa takut. Mata kita sentiasa melingkari di hujung jelingan semesta dengan rasa takut. Tiap kali kita mahu memulakan sesuatu langkah, perkara mula yang kita terap pada hati kita adalah takut. Takut gagal. Takut bersalah. Takut sakit. Takut malu. Takut kecewa. Takut menderita. Takut bersuara benar.Takut dimarahi. 'Takut! Takut! Takut!'

Tekanan dalam rasa takut inilah yang menyekat kita berbuat sesuatu keputusan sekalipun ia adalah hal yang baik dan terbaik untuk diri kita.

Tidak dinafikan perasaan takut itu perlu ada di dalam jiwa kita. Dunia ini dipenuhi pelbagai syaitan yang bertopengkan manusia. Kita sedang hidup di dalam dunia yang menyebabkan diri kita takut dan hati-hati terhadap sekeliling melebihi daripada takut kita kepada Allah Subhanahuwata'ala.

 Firman Allah Swt :
iaitu) orang-orang yang menyampaikan risalah-risalah Allah, mereka takut kepada-Nya dan mereka tiada merasa takut kepada seorang(pun) selain kepada Allah. Dan cukuplah Allah sebagai Pembuat Perhitungan”(QS. 33:39).
dan
  Firman Allah  Swt lagi:
Dan barang siapa yang taat kepada Allah dan rasul-Nya dan takut kepada Allah dan bertakwa kepada-Nya, maka mereka adalah orang- orang yang mendapat kemenangan” (QS. 24:52).Cuba kita tafakkur dan nilai ke arah mana takut kita yang kita pegang sehingga kini. Siapa yang kita takut? Hitunglah peratus ketakutan kita dimana. Timbangkanlah beratnya di sebelah mana. Samada ia menjunam kepada takutkan Allah seluruhnya atau takutkan apa pandangan manusia semata-mata.

Tanyalah diri sendiri.

Bilamana kita takutkan Allah, kita akan berani berbuat keputusan yang benar. Apabila kita takutkan apa yang bakal manusia pandang mengenai kita, keputusan yang benar kekadang bertukar salah.

Wallhua'lam bissowab.

Moga Allah melindungi iman kita. Ameen....
♥"Apabila seorang manusia itu hanya takutkan Allah, maka tidak ada sesuatu yang mampu menyakitinya."(Ibn Umar)♥