Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Saturday, December 21, 2013

Biarlah Apa Kata Orang- ALLAH ADASemangat kata untuk memaniskan jiwa

1)Sabarlah.

“Terimalah kepedihan itu sebagai ubat. Yang sedih itu penawar. Siapalah kita ini… kita hanya hamba, bukan tuan, bukan Tuhan.  Sebagai hamba kita layak diuji. Tidak ada pilihan, kekadang ada perkara berlaku tidak seperti yang kita mahu. Ujian ini termaktub. Sama ada kita terima atau tidak, ia tetap berlaku. Pilihan yang masih tinggal buat kita ialah, untuk sabar atau tidak. Jika sabar, ada kebaikan dan manfaatnya. Jika tidak sabar, banyak keburukan dan mudaratnya.”

2)Sabarlah

"Saat kita melalui rintangan yang hebat dan seseorang melakukan sesuatu yang menyakiti hati kita, berjanjilah pada diri sendiri dan pada ALLAH, yang kita takkan melakukan perkara yang sama pada orang lain...

Dengan sesiapapun kita berinteraksi, dengan teman-teman, rakan sekerja, dengan sanak-saudara, dengan ibu ayah, dengan bos atau sesiapa saja - ada saja hal-hal yang buat kita panas hati dan kita rasa, kalau orang boleh sakitkan hati kita - kenapa kita tak boleh kan?????

Lindungilah diri dengan 'Auzubillah, sesungguhnya kita hidup untuk ALLAH. Moga ALLAH memelihara kita dari perilaku jahat yang dibisikkan syaitan. ALLAH ajar kita untuk tolak keburukan dengan kebaikan. Rasul SAW ajar kita untuk memaafkan dan berlapang dada serta bersabar.


Biar orang lain yang jahat, kita pilihlah untuk tetap baik, untuk syurga ALLAH. Untuk redha ALLAH. Kita nak Rasullullah SAW bangga dengan akhlak kita.

3)Sabarlah

Kehidupan ini adalah perjuangan dan tarbiyah yang mengingatkan diri untuk kembali ke jalan Allah sentiasa.