Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, May 16, 2013

Apalah Salahnya Berangan-angan?


Raz percaya...
Semua orang ada angan-angan. Malah orang gila pun ada angan-angan dan orang sakit pun punya angan-angan! 
Walau mungkin angan-angan itu bagai bahan ketawa sesetengah orang yang mungkin menganggap ia adalah kosong dan khayal, cuba selami di sebalik angan-angan itu ada apa? Bukankah disebalik angan-angan itu ada harapan, kesabaran, kekuatan hati dan impian? 

Bila ada yang bercerita tentang angan-angannya kepada Raz, simpul senyum singgah di bibir. Tidak langsung Raz mengutuk atau memandang hina, tetapi Raz lebih suka mendoakan angan-angannya menjadi kenyataan. Apabila seseorang itu berangan, Insya Allah, dia akan cuba mengumpul usaha.
Yang silapnya tentang angan-angan hanyalah apabila ia bersenandung tanpa berikhtiar apa-apa. Itu kosong.

Ada orang, di dalam diam dia berangan-angan ingin menjadi kaya. Apa salahnya? Itu harapannya untuk menjanakan usaha. Lain orang pula berangan-angan untuk menjadi seorang puteri. Tidak juga mustahil kan? Sebab, mungkin saja dia berusaha melaksanakan sesuatu sehingga dia menjadi 'Puteri' di mata orang-orang tertentu. Ingat, "Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia nampak di usaha."

Kebanyakan orang pula mengangankan sebuah cinta yang sempurna. Pun, apalah salahnya? Manalah tahu suatu hari, dengan izin Allah Ta'ala, dia dipertemukan oleh cinta yang tidak pernah dimiliki oleh sesiapa. Walau cinta itu tidak sempurna di mata orang lain, jika ianya cukup sempurna di hatinya sendiri, sempurnalah juga namanya. Jodoh, rezeki, ajal dan maut itu kehendak Allah di dalam perancangan-Nya yang bijaksana. Beranganlah! Silakan! Tetapi dengan usaha yang tidak putus, hati yang tidak diragut putus asa dan doa yang tidak pernah mati! Insya Allah, Allah Maha mengasihi. Allah juga Maha Pemberi. Ameen..

Salam sayang berulaskan senyuman. Jaga diri ingat Allah selalu!