Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, February 17, 2013

Yang Tampan itu "Prince Charming" ?


Bissmillahirrahmanirrahim. Semoga apa yang tertulis dan apa yang dibaca diredhai Allah Ta'ala. Insya Allah. Amin.

Ada yang bertanya kepada Raz, "Orang perempuan ni suka pilih lelaki yang kacak sajakah untuk menjadi teman hidupnya?"
Raz tersenyum. Dalam fikiran terbayang soalan Raz sendiri yang pernah Raz tanyakan kepada diri sendiri. Cuma ia terbalik sedikit. Raz selalu ingat yang orang lelaki hanya suka memilih wanita-wanita cantik di dalam hidup mereka. Maklumlah, sedap mata memandang hatipun terjaga senang, kan? Senyum lagi.

"Handsome is in the eye of the beholder." 
Pepatah Inggeris ini menggambarkan kacak itu adalah abstrak.

Cantik atau kacak itu anugerah Allah. Bagi Raz ia bukanlah pandangan mata, tetapi pandangan hati. Yang tampan macam Shah Rukh Khan atau Anuar Zain yang digilai ramai itu tidaklah menepati kehendak KACAK yang sesetengahnya menganggap 'Prince Charming'. Itu semua hanya sekilas mata memandang. Mungkin sudah tahu jantan atau betina tetapi masih belum kacak atau cantik yang sebenar-benarnya tau!

Bagi kebanyakan wanita (Macam Raz), kacak itu timbul setelah kita mengenali hati budi. Hati budilah yang membuatkan aura kacak itu bergelombang keluar ke wajah. Kacak bagi wanita ialah setelah hatinya jatuh sayang. Ketika itulah timbulnya kacak. Jika pada masa tersebut semua orang memandang lelaki itu seperti hero tamil tetapi tak mustahil bagi wanita tersebut dia adalah Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro. (Siapa itu? Senyum. Entah! Raz pun tidak tahu siapa. Hantam saja.)

Jadi, para lelaki yang merasakan diri mereka tidak kacak, anda semua tidak seharusnya bimbang bagaimana kekacakkan anda sebab di mata seseorang yang menyayangi anda, anda adalah lelaki yang paling kacak. Yang paling perlu anda pastikan untuk orang yang anda minati atau sayangi adalah kebersihan diri dan hati. Insya Allah, ia akan membuatkan anda menjadi budiman. Akhlak dirilah yang paling mencerminkan kebudimanan dan kekacakkan seorang lelaki. Jagalah akhlak sebaiknya.

Sebenarnya, Insya Allah wanita pun sama juga. Terdidik akhlaknya maka tersimpanlah kecantikannya yang tiada tara. Cantik pada wajah dan fizikal tubuh hanya pinjaman sementara. Ia hanya menguji iman manusia.

Wallhua'lam.

Tulus senyum dari Raz.R
Jaga diri, ingat Allah selalu.