Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, February 24, 2013

Taman Hati Yang Subur


Bissmillahirrahmanirrahim...
Jadikanlah hati kita bagaikan taman yang tertanam di dalamnya pohon-pohon subur yang berbunga dengan warna-warni keikhlasan yang mengharumkan keteguhan dan kesabaran menghadapi segala kalut-malut rintangan di setiap sudut situasi.

Walau mungkin ada pengkhianatan, kecurangan atau kekecewaan yang terpaksa hati itu terima, izinkanlah hati itu bertahan dengan membuka denai lapang yang luas bagi meloloskan suluhan mentari tulus menyuburkan seluruh tanah rasa dan sangka dengan benih-benih kebaikan.

Binalah ruang duduk yang tenang dan santai di tamannya supaya hati itu dapat menerima 'pandangan' Allah yang telah menganugerahkan hati tersebut. Dia-Lah yang menciptakan hati itu. Seketul daging yang diciptakan untuk dijaga sebaiknya, bukan untuk dizalimi atau dirosakkan.


Elakkan daripada menyumbatkan ke dalam hati itu pohon-pohon kering berdurikan kebencian, hasad, kejahatan atau racun mazmumah yang tidak membuahkan apa-apa kemurnian baik kepada rendang akal dan peribadi. Pohon-pohon sedemikian hanya akan dijadikan bahan bakaran api. Habisnya hanya meninggalkan debu pilu yang merawankan.

Bilamana hati itu sakit, ubatkanlah ia dengan baja-baja ketaqwaan. Carilah kebenaran di dalam sentuhan "Din" yakni Agama Allah. Janganlah dicari dari bicara-bicara rosak lagi merosakkan. Sesungguhnya kata-kata yang meyakinkan dan dapat menyentuh hati hanya terdapat dari Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah s.a.w. Kerana apa yang keluar daripada kalam keduanya itu semuanya adalah kebenaran yang tidak tersangkal. Selidikilah dengan apa cara sekalipun untuk tidak membenarkannya, ia adalah kepercayaan yang sebenar-sebenarnya yang terang-terangan dapat mengubat hati. Manusia mudah saja menipu, tetapi tidak satupun terdapat penipuan di dalam bicara Al-Qur'an dan Sunnah.

Hati akan lebih sakit jika kita mencari yang lain selain daripada ALLAH. Percayalah!

Wallahua'lam.


~Raz.R~

Salam kasih setulus senyuman dari taman hati
Moga segalanya diredhai Ilahi. Ameen.
Jaga hati. Bila hati sihat, akhlak pun akan sihat.