Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, February 10, 2013

Kaedah CINTA

Cinta tidak salah, jika haram dan halalnya mampu diawasi.


Raz tertarik dengan tulisan yang Raz petik dari 'wall facebook' Ustaz Nazri.
Kita renung-renungkan bersama ya. Moga penulisnya dirahmati Allah dan yang membaca turut mendapat hidayah. Ameen. Sesungguhnya ilmu Allah itu Maha luas.
Katanya:"Kalau ditanyakan tentang kaedah bercinta sebelum berkahwin yang tepat dan betul, jawapannya adalah tidak ada.

Sampai ke hari ini, saya sejujurnya belum menemui apa jua kaedah bercinta sebelum berkahwin yang benar-be
nar terperinci seperti kaedah solat, cara berpuasa dan lain-lain hukum ibadah.

Ianya tak akan dibolehkan sebelum termeterainya tempoh halal sebuah ikatan antara lelaki dan permepuan melainkan melaui jalan pernikahan.Itu barulah bercinta namanya.

Bercinta sebelum berkahwin, semuanya bergantung kepada perhitungan akal dan kewarasan empunya nafsu untuk bertindak.
Ada manusia yang bercinta cuba menghalalkan apa jua cara asalkan dia dapat merasai sebuah percintaan, sehingga ada yang sanggup berselindung di sebalik nama Islam seperti ukhwah-fillah, nasihat-menasihati, dan lain-lain cara.

Bukan begitu jalannya, jika mahu bercinta sekalipun, janganlah sampai ‘mempahalakan’ sebuah dosa yang tidak sepatutnya.

Saya tidak nampak apa yang ada pada sebuah percintaan itu melainkan ianya wujud dan lebih realiti praktikalnya hanya terdapat di dalam sebuah perkahwinan sahaja, bahkan saya boleh katakan ia sebagai ibadah yang berpahala.

Percintaan boleh menjadi pahala jika garis-pandunya adalah ibadah.

Percintaan boleh berganti dosa jika ia bertitik-tolak daripada adat yang salah.


Pendek kata, cinta adalah suatu yang serius dan bermatlamat, Ia bukan suatu keseronokkan, kelalaian atau khayalan semata-mata.

Cinta adalah komitmen, tanggungjawab dan Amanah.

Mana mungkin orang yang bercinta tidak bertentangan mata, bertutur, saling-membalas rasa sayang atau perasaan hati, berpegangan tangan, berutusan mesej dan sebagainya.

Jika inilah yang ditafsirkan sebagai sebuah perlakuan dalam bercinta, ianya hanya dibenarkan selepas adanya ikatan yang sah dan halal.

Maka telah terbuktilah, tiada wujudnya istilah halal bercinta sebelum berkahwin.

Orang yang belum lagi ‘berpangkat’ halal, jangankan mahu berpegangan tangan atau bercinta, memandang muka pun sudah dilarang oleh ALLAH taala.

Selepas saja ALLAH taala menyatakan haramnya mendekati zina, kemudian DIA sekali lagi menyatakan kaedah menjauhi zina dan yang seumpama dengannya, apa kata-Nya:

‘Katakanlah kepada orang lelaki yang beriman, hendaklah mereka menahan (menundukkan) pandangannya dan memelihara kemaluannya, yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui apa yang mereka lakukan.

Dan Katakanlah kepada orang perempuan yang beriman, hendaklah mereka menahan (menundukkan) pandangannya dan memelihara kemaluan mereka…’-(Surah an-Nur ayat 30 & 31)

Begitulah jelasnya agama yang ingin memelihara manusia daripada terjerumus kepada perlakuan yang haram termasuklah dalam hal bercinta.

ISLAM itu tidak pernah melarang manusia untuk melunaskan fitrah mereka bahkan menggalakkannya tetapi memerlukan kepada jalan dan cara yang lebih terpimpin, jalan alternatifnya adalah melalui perkahwinan.

Di sana terdapat segala macam keseronokkan dan kelebihan yang akhirnya akan membuahkan kebahagiaan yang sebenar-benarnya.

Cinta tidak salah, jika haram dan halalnya mampu diawasi.
Nota kehidupan:
→(1): Insan yang selayaknya anda cintai selepas ALLAH dan Rasul-Nya adalah Ibu bapa dan isteri tercinta. Percayal
→ (2): Jangan terlalu cinta dan jangan terlalu benci. Kerana benci boleh bertukar sayang, dan cinta boleh berubah benci.Itu kata Nabi saw bukan kata-kata saya."
 
Semoga bermanfaat.
Salam kasih dengan senyuman.
Jaga diri, ingat Allah selalu.
Raz.R