Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Saturday, February 21, 2015

Suami Tidak Memimpin Dengan Sempurna?بسم الله الر حمن الر حيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Inilah salahnya kita kaum hawa. Ramainya yang mengharapkan suami menjadi pembimbing sempurna, bilamana suami itu tidak mampu, si isteri jadi kecewa malah menyalahkan suaminya.

Suami itu pemimpin, itu benar, tetapi jangan lupa, suami kita MANUSIA, sama macam kita. Walaupun mungkin kelebihannya melebihi kita, dia tetap berpotensi melatah dengan silap dan salah. Dia juga belum tentu dapat mendalami dan mengamalkan ilmunya dengan yang terbaik. Iman ada pasang surutnya. Akan berubah setiap masa.


Sebaiknya usah bergantung kepada suami untuk kita mengubah diri, atau orang-orang yang kita kasihi, baik keluarga, saudara mahupun sahabat sekalipun.

Kita tak boleh bergantung sepenuhnya kepada suami.
Penggantungan dan pengharapan sebenar kita hanya kepada ALLAH!

Sebenarnya begitu banyak dalam dunia ini, yang kita tak nampak, ada yang menjadi pemimpin atau suami yang tidak bersolat, malah tidak peduli dengan agama lalu tidak pandai membimbing keluarga. Banyak sangat!

Ada yang sesetengahnya cukup arif tentang agama dan tanggungjawab, tetapi tidak memegang kukuh dan melaksanakannya dengan sebaik-baiknya, disebabkan masa yang dianggap singkat dan penuh dengan urusan harta dunia.

Bukan masanya lagi untuk kaum isteri menyalahkan suami, atau menanti dididik suami, sekalipun di sisi Allah, memang suami bersalah kerana mengabaikan amanah-Nya. Cuma, jangan kerana itu, kita menjadi lemah dan putus asa untuk mengumpulkan kekuatan menjadi manusia yang berilmu dan diredhai Allah.

Dalam dunia yang cukup mudah mencari ilmu masakini, alasan mengharapkan suami itu nampaknya sudah tidak relevan lagi. Kita boleh berusaha mengubah diri dengan niat kerana Allah. Mungkin kitalah yang bakal menjadi asbab kepada seluruh keluarga berubah menjadi sebaik-baiknya.

Jangan tunggu bimbingan orang lain sedang kita ada kudrat, ada akal dan ada hati untuk mencari hidayah Allah itu sendiri.

Jika suami kita yang kita harapkan dapat membina bahagia itu masih tidak berubah, jangan lemah, sebab untuk berubah menjadi soleh atau solehah itu tidak dalam sekelip mata. Selalunya menjangkau masa yang lama, dengan izin Allah. Itu ujian yang Allah kurniakan untuk kita. Habuan yang indah disediakan oleh-Nya nanti di sisi Allah, Insha-Allah.

Dahulukan perubahan diri kita demi anak-anak yang masih mentah. Mungkin perubahan yang kita mulai itu menjadi asbab kepada perubahan di pihak yang lain pula.

Jangan menyesal, jangan juga mengalah untuk berharap kepada Allah. Ingatlah, suami kita tidak akan berubah tanpa keizinan Allah. Jadi, berbekalkan doa yang tidak putus dan usaha memperbaiki diri kita tanpa jemu, yakinlah Allah akan membantu mengikut kadar usaha yang telah kita usahakan.


Tak mengapa untuk merintih kerana letih sebab kita manusia yang tidak sempurna pastinya. Namun, niatkan keletihan itu demi menuntut kasih-sayang Allah yang telah dijanjikan.

"Jika kelmarin adalah hari kesabaran kita, hari ini jadikan ia hari ketabahan dan esok pula adalah hari kecekalan yang tidak bertepi".

 Insha-Allah, Ameen Ya Ar Hamarrohimin.
Raz.R
21.02.2015 @ 11:51:00 pagi
[Niat berubah kerana Allah, bukan kerana lain.]

Senyum.. Tulisan ini untuk ingatan Raz juga. Mudah-mudahan tidak lupa.