Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, March 17, 2013

"Cukup! Jangan Fikir Lagi."


Bismillahirrahmanirrahim..
Sayup matanya meniti gulungan ombak, menyaksikan lembut air yang menari. Termanggu sendiri. Dagunya ditongkat jemari. Diam mengikat lidah. Lelah menyingkir serabutnya benak.

"Ya Allah, tetapkanlah hatiku untuk tetap taat kepada-Mu. Buatkan aku mengerti ujian-Mu, Ya Robbana."


Bisikan itulah yang terlantun berkali-kali.
Dia lebih banyak bermonolog sendiri. Selalu diingatkan hati, "Orang yang baik selalu diuji." Diulangnya lagi dan lagi. Semoga segala kehendak diri dan hati tidak melumpurkan imannya dengan noda dari bisikan-bisikan syaitan.

Ya, ketika kita terlalu banyak sangat berfikir itu dan ini, kita akan diganggu bisikan syaitan. Semasa akal dan hati sibuk mencari jawapan untuk sesuatu persoalan, syaitan juga sibuk menyucuk dengan jawapan-jawapannya yang menjuruskan kita ke arah melemahkan iman. Sesekali, bila ada soalan yang tidak dapat kita temui jawapan, hentikanlah dahulu membuat andaian atau merimaskan fikiran dengan memaksa berfikir dan terus berfikir. Cantas dahulu sebentar. Lakukanlah hal yang lain tanpa membazirkan masa memikirkan akan hal yang sama yang tiada jawapannya. InsyaAllah, kekadang jawapan untuk suatu persoalan datang dengan sendirinya.

Bila dia berfikir sedemikian, dikembalikannya segalanya kepada Yang Mentakdirkan segala persoalan. "Cukup! Jangan fikir lagi!", katanya. Dia kembali tenang. 

Raz.R
Se^_^nyum sejujur hati.