Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Friday, June 8, 2012

"Jujur Dalam Prasangka"Raz tersenyum dengan telatah semut di dalam gambar yang Raz sertakan bersama ini. Tersirat dan tersurat. Janggal tetapi hebat. Inilah yang dikatakan ilmullah. Kita lihat dan kita belajar (Alhamdulillah, kerana diizinkan boleh melihat). Begitu juga, kita dengar dan kita belajar. Sesungguhnya tiap apa saja di dalam dunia ini adalah untuk kita manusia mengambil iktibar dan belajar. Tidak layak untuk kita bermegah kerana seluas manapun ilmu kita, yang bernama pelajar itu tetaplah kita sehingga akhir masa.

Di pagi Jumaat yang mulia ini.. bersyukur Raz kepada Ilahi, ada satu ilmu yang menjamah rohani Raz sendiri. Pendapat kecil yang Raz mahu kongsi. Jika ada kebaikan dari tulisan Raz, Alhamdulillah, ia tetap bukan dari Raz, ia adalah milik Allah yg Raz kongsikan sahaja sebagai muhasabah untuk ingatan Raz sendiri juga. Jika ada keburukan, mohon dimaafkan kekhilafan Raz sebagai hamba yang tersangat lemah dan tidak terlepas dari silap dan salah. Ampunkan Raz.

Allahuakhbar.
Di dalam tulisan-tulisan Raz yang lalu, Raz selalu menyebut, kita hanya manusia hamba. Kebolehan kita terbatas oleh ilmu, iman dan emosi. Adakalanya kita ingin melakukan perkara yang paling canggih dan paling baik namun keterbatasan kita tetap ada. Kita ingin jadi manusia yang baik, yang tidak bersangka buruk terhadap apa yang terjadi di dalam kehidupan kita seharian, namun desakkan pengalaman hidup akan tetap disentuh oleh rasa takut. Rasa takut itulah yang membuatkan prasangka mendahului hakikat. Sesekali, tekanan rasa dari hasutan syaitan membebankan dan mengalahkan kita jua. Itulah ujian yang sangat menyakitkan. Nauzubillahiminzalik.

Lazimnya, itulah sebenarnya fitrah manusia. Ada perkara yang kita mampu kita ubah, dan ada sesetengah perkara tidak. Bukan kerana kita tidak ingin ia berubah, tetapi kita perlu laluinya agar tertelap pengalaman yang indah melalui kesakitan-kesakitan yang kita lalui. Andai kita tidak lalui itu semua, tiadalah ilmu dan ajaran nurani yang kita bina.

Hati kita tidak selamanya putih dan tidak juga selamanya hitam. Ia perlu digilap setiap hari. Dengan apa? Dengan nasihat, teguran, kasih-sayang, pendapat dan petunjuk dari Allah semestinya. Hati tidak boleh dibiar pekat menghitam kerana jika dibiar begitu, hati akan menjadi batu pekat yang hitam. Bila ia hitam, tiadalah ketenangan. Astaghfirullah.

Sedikit mutiara kata dari nurani Raz sendiri... Senyum.. ("Bunyi macam doktor FALSAMPAH la pulorkk") Ianya untuk Raz dan Raz ingin tekapkan di sini sebagai sesuatu yang ingin Raz kongsi.

Pertama :-

~"Jujur dan bertanya akan memendekkan prasangka. Ia sangat berbeza daripada diam dan terus digulung prasangka sehingga memperbanyakkan prasangka lain pula melekat di jiwa."~

 Kedua :-

~"Bersangka bahawa yang lain sedang berburuk sangka terhadap kita juga adalah sejenis dari spesis buruk sangka."~ 

dan ketiga :-

~"Adalah lebih baik jujur bertanya dan mempersahihkan jawapan di atas setiap salah sangka yang kita rasa sebentar daripada diam dan membiarkan diri kita tidak berlaku jujur dan membohongi diri sendiri selamanya"~

Kita ini hanya manusia hamba yang mengenali diri daripada kejadian sendiri dan semesta yang dicipta oleh Allah Ta'ala disamping usul-usul dari manusia istimewa kekasih-Nya Rasulullah s.a.w.

Belajarlah dengan sabar. Bertahanlah ketika tercabar. Berkatalah yang benar.


Wallhua'lambissowab..

Salam kasih kerana Allah. Senyum.. MMMuuuah!
~Raz.R~