Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, June 10, 2012

Jika matlamatmu AllahBismillahirrahmanirrahim..
Sebutlah Allah di mana-mana, walau dengan sependek "Allah". Itu melambangkan kita masih mengingati-Nya. Mengingati Allah itu adalah zikir dan zikir itu adalah kewajiban yang perlu di amalkan bagi setiap manusia  yang mengakui bahawa dirinya itu beragama Islam.

Apabila kita meletakkan matlamat hidup kita itu adalah Allah, tidak ada apa-apa lagi yang perlu kita gundahkan. Teruskan lakukan tanggung-jawab kita sebagai manusia yang meminjam bumi-Nya untuk kembali kepada-Nya dengan dipenuhi penerimaan dan keredhaan-Nya. InsyaAllah, segala urusan yang kita usahakan akan menjadi baik-baik sahaja walau berapa banyak ujian yang kita terima.

Ingatan ini, Raz mujahadahkan untuk diri Raz sendiri sebagai ingatan disamping berkongsi sebagai pengetahuan bagi kita yang mungkin sedang lupa atau masih belum tahu.

"Sesungguhnya setiap kewajiban yang diperintahkan oleh Allah s.w.t terhadap hamba-hamba-Nya ada batasannya. Bagi mereka yang uzur, dimaafkan oleh-Nya. Namun tidak bagi zikrullah (mengingati Allah). Tidak ada batas dan uzur dapat diterima untuk keringanan daripada zikir kecuali apabila akal seseorang itu berubah menjadi gila." [ Ibnu Abbas]

Ramai dari kita terlanjur leka di dalam ketandusan harapan yang jatuh di dalam kekecewaan. Kebanyakan sebab utama dari kejadian itu bukan saja kerana kelalian diri disuntik dunia yang asyik tetapi sebenarnya kerana kita langsung tidak mengingati-Nya dalam hidup dan dalam diri kita. Kerana itu, bilamana kita tidak menerima hidayah dan hati kita seolah beku dari mudah menyelesaikan sesuatu kegusaran hidup, silalah telitikan dengan menyoal diri, "Adakah kita ini selalu mengingati Allah?"

Oleh itu, marilah sama-sama kita "Ingat Allah Selalu, Jangan Sekali Jemu.".

Wallhua'lam.

~Raz.R~
Salam kasih kerana Allah.
Senyum dengan nama-Nya.