Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Sunday, January 29, 2012

Barat Telah Lama Mengkagumi MuslimahPengakuan pengkaji Barat tentang wanita bertudung.
Penulis Toronto Star bertarikh 23 Januari,2002. Beliau bernama R. Steven telah memberi pendapat yang menarik berhubung dengan etika pemakaian wanita Islam.

"Semasa saya dan rakan-rakan sedang makan malam di sebuah restoran, kami duduk bersebelahan dengan tiga orang wanita muda. Tiba-tiba masuklah dua orang wanita Islam dengan pakaian yang konservatif dan duduk bersebelahan dengan mereka.

Kami dapat mendengar ketiga-tiga wanita tadi berbisik-bisik sesama sendiri berhubung dengan kedua-dua wanita Islam tersebut, "Mengapa mereka berpakaian seperti itu? Saya bersimpati dengan mereka."

Ketiga-tiga wanita (Barat) itu akhirnya membayar bil dan terus beredar. Mereka memakai seluar ketat, skirt yang singkat, kasut bertumit tinggi, gincu yang tebal dan bahagian dada mereka didedahkan secara yang mengghairahkan.

Kami alihkan pandangan kami kepada kedua-dua wanita Islam tadi. Tudung mereka yang hitam menzahirkan peribadi mereka yang bersopan santun. Gaya mereka nampak asli. Pakaian mereka, walaupun konservatif, menampakkan sifat kewanitaan yang indah. Berpakian yang sopan menakutkan wanita Barat? Kenapa? Adakah mereka tidak mahu kehilangan hak menunjuk-nunjuk?

Selepas kami berbincang berkenaan isu ini, kami dapati wanita-wanita Islam berjaya membebaskan diri mereka daripada perangkap fesyen tanpa perlu menunjuk-nunjuk, bersaing dan berdiet bagi menarik perhatian kaum lelaki ataupun wanita. Kami dapati kedua-dua wanita Islam itu lebih menarik dibandingkan dengan ketiga-tiga wanita barat tadi.

Penonjolan seks di dalam masyarakat kita menjadi suatu budaya arus perdana sehingga kita menganggap adap dan sopan santun suatu kemunduran. Dalam konteks jangka panjang, apabila kaum lelaki melihat secara lebuh jauh, mengelak daripada memakai seluar ketat dan tumit tinggi, mereka dapati bukannya keyakinan diri sebaliknya perasaan terdesak mendapat perhatian (yang menyebabkan wanita Barat begitu gharah dengan fesyen).

Wanita yang mementingkan adap dan kesopanan tidak terperangkap dengan suasana yang memperdayakan ini. Mereka berbangga dengan apa yang mereka miliki. Ingatlah ini, apabila anda bersimpati dengan wanita-wanita Islam."

Subhanallah. Betapa Islam mengangkat martabat wanitanya ke tahap yang tinggi.


Raz.R
Senyumlah wanita Islam
29. Januari 2012