Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Saturday, March 7, 2009

SEMBILAN PERKARA

Alhamdulillah, saya amat menyukai petikan yang saya salinkan dibawah ini. Saya sampaikan ayat-ayat indah di bawah ini untuk panduan kita bersama. Mudah-mudahan daripadanya kita memperolehi ketenangan jiwa selalu jika kita benar mengamalkannya.
Memang sukar untuk melakukan perkara yang baik, tetapi apa salahnya mencuba. InsyaAllah. Setiap perkara ada hikmahnya. Mungkin hari ini kita perlu menerapkan langkah kita sedikit demi sedikit demi kebaikan, bukan untuk sesiapa.. "UNTUK DIRI SENDIRI JUGA". Siapa lagi yang harus memulakannya???....

Rasulullah s.a.w. bersabda,"Allah telah memerintahkan SEMBILAN (9)perkara:

KITA MESTI......

TAKUT pada Allah zahir dan batin.

BERLAKU adil pada keadaan gembira atau pada keadaan marah. (Manusia apabila suka pada seseorang, maka dia akan lupa pada kesalahannya dan melihat kebaikannya saja dan semasa marah, dia tidak melihat kebaikannya lagi malah akan mencari pula segala keburukan orang itu.Tetapi saya diperintahkan untuk berlaku insaf dan adil pada kedua-dua keadaan itu.)

BERKELAKUAN sederhana semasa dalam keadaan miskin dan juga bila berharta (supaya saya tidak bakhil pada ketika kesempitan dan tidak juga membazir pada ketika berharta. Ataupun tidak teramat merendah diri ketika menghadapi kemiskinan dan tidak bangga diri ketika kaya).

MESTI menjaga hubungan baik dengan sesiapa saja yang hendak memutuskan tali silaturrahim dengan saya.

MESTI berkelakuan baik terhadap sesiapa yang melucutkan saya.

MESTI memaafkan orang yang menzalimi saya (tidak boleh berfikir untuk membalas dendam).

KESENYAPAN saya mestilah dipenuhi dengan fikir akhirat atau dengan tanda-tanda kebesaran Allah. Percakapan saya mestilah menjadi dzikirullah (samada untuk mendakwahkan kebesaran Allah atau bertasbih dan memuji Allah).

PANDANGAN saya mestilah menjadi pandangan pengajaran (yakni apa saja yang saya lihat mesti menjadi pengajaran bagi diri saya).

MESTI menyeru serta menganjur kepada perbuatan-perbuatan baik.

Wallhua'lam.

No comments: