Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Monday, May 22, 2017

Tenang²selalu,jangan stress😊

بسم الله الر حمن الر حيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kekangan hidup, pancoroba yang pelbagai, dugaan yang bertimpa-timpa dan dalam keadaan tiada manusia yang sanggup menolong, bersendirian dan kadang-kadang takut dan buntu akal, di sana hanya ada satu jawapan bagi meleraikan semuanya.

: ALLAH.

Mungkin senang berkata-kata. Siapa pun boleh cakap dan nasihat, ingat Allah berkali-kali, namun bagaimana hati kita menanganinya ketika segala urusan seolah hampa? Senak di dada kan? 
Insha-Allah, jangan kita peduli nasihat sesiapa pada waktu itu. Sebab memang telinga kita tak lagi ingin mendengar. KITA! NASIHATKAN DIRI KITA SENDIRI.

 Ya! Inilah waktunya kita nasihatkan diri kita sendiri. Kerana bersama diri kita ini ada roh. Kita juga ada hati yang di dalamnya pula ada nurani. Nurani inilah yang suka mendengar dan menuruti hal-hal yang baik. Nuranilah yang selalu memujuk kita, "Aish, jangan buat macam tu, tak baik". Nurani inilah yang selalu menyejukkan jiwa kita, "Sabar, Sabar, Sabar, Allah ada. Tawakkal!"

Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung, behenti untuk beberapa detik (10-11 detik bilangan), kemudian, hembuskan nafas yang kita sekat untuk detik itu melalui mulut perlahan-lahan dengan detik 15 bilangan. Ulangi sebanyak 3 kali. Sertakan dalam nafas kita yang dihembus, "Lahawla wala quwwatailla billah, Subhanallah, Alhamdulillah, La ila ha ilaAllah, Allahuakhbar" di dalam bisikkan hati.

Kembalikan diri kepada Allah Maha Berkuasa. Biarkan degup jantung kita berdetak dengan nama Allah. Rasa dengan hati detak² degup jantung kita. Zahirkan rasa sayu di jiwa dengan membawa diri kita masuk ke dalam doa kita kepadaNya.

Insha-Allah, kita akan okay semula.
Insha-Allah, apa sahaja dalam hidup ini tidak bergerak tanpa urusannya adalah daripada Allah. Tenang-tenanglah denganNya. Jangan stress. Bawalah mata hati untuk hidup semula. Banyakkan berastaghfar.
"Astaghfirullahaladziem."


Mudah-mudahan Allah datangkan pertolonganNYa. 
Bukankah kita ini hamba-Nya? Dia yang mencipta kita.

Senyap Sabar Solat Senyum

Allahumma solli'ala Sayyidina Muhammad. 
Semoga bermanfaat.
Amin.