Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Wednesday, May 25, 2016

Kalau Tak Suka

بسم الله الر حمن الر حيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Adat hati kita, kalau kita tak suka kita suka mendengus dan marah. Bila perangai orang lain agak tidak 'masuk' dalam kehendak kita, mulalah kita memerli dan buat orang tersebut sakit hati. Apa sahaja yang dibuat oleh orang yang tidak kita suka itu semuanya serba tak kena, walaupun tindakkannya baik. Yang lebih jelik, kita ajak pula serombongan kawan-kawan kita untuk membenci orang yang tidak kita suka. Walhal, mungkin salahnya cuma sedikit, tetapi kita lihat dengan hati kita yang benci, maka semuanya jadi buruk dan silap!


Benarlah ada kalimat bijak menasihatkan : "Menegur atas dasar kebencian,ada saja salahnya.. natijahnya lebih memburukkan.Menegur atas dasar cinta, kesannya lama kadang berkekalan hingga ke sana."


Maksudnya, kalau sudah hati kita tak suka, kita mungkin menegurnya tetapi ikhlasnya tiada. Teguran kita membuatkan orang yang kita benci itu terluka, sebab kita nak puaskan rasa hati kita. Ia lebih memudharatkan perhubungan kita. Nak pulak sesama muslim.


Rasul kesayangan kita, (Allahumma solliala Sayyidina Muhammad), tak pernah pun ajar kita macam tu. Sekalipun ada perkara yang tidak kita suka, setiap manusia ada kelebihan masing-masing yang menjadi pelengkap kepada kita berganding di dalam kehidupan.


"Sederhana Itu Indah"
"Memaafkan itu Sangat Mulia."
"Kalau tak suka, Jangan Menghina"


Eloklah kita ingat bahawa, jika ada manusia lain yang berdosa, kita juga pernah berdosa. Boleh jadi dosa kita lebih hina daripada orang yang kita hina.


Jangan kita permainkan hati orang lain, sekalipun dalam gurauan. Jika orang lain suka, Insha-Allah tak mengapa. Jika orang lain marah dengan gurauan kita, sebaiknya kita tekan brek dan hentikan sahaja.


Wallahu'alam.


♥ Jaga peribadi, ikut nabi.