Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Friday, October 24, 2014

Andaikata...بسم الله الر حمن الر حيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Masha-Allah! La haw la wala quwwata illa billah...
Andaikata....

Bayangkanlah kita pada suatu hari, di kala subuh, kita bangun menunaikan solat subuh, kemudian kita bersiap-sedia untuk ke tempat kerja, sampai di pejabat sahaja, walaupun sepatutnya matahari meninggi, tetapi hari masih gelap.

Mungkin cuaca, fikir kita. Kita pun anggap hari nak hujan, jadi kita abaikan.

Di pejabat, buat kerja macam biasa apa yang patut. Bila kita tengok jam, sudahpun pukul 10:00 pagi.Menjengah mata keluar dari pejabat, suasana masih lagi gelap, hitam pekat macam malam. Mungkin masih boleh dianggap hari nak hujan lagi. Jadi, kita diam dan abaikan.

Tapi kalau jam 12:00 tengahari pun hari masih gelap, apakah petanda itu?


Keesokan harinya pun sama, media mempaparkan semua orang kelam kabut menceritakan bahawa dunia ini sudah tiada lagi siangnya, dan begitu juga dengan lusa, masih tiada lagi matahari.

Tetapi pada hari keempat kita bangun pagi, kita dapat melihat matahari, tetapi jangan terkejut kerana matahari telah terbit dari sebelah barat..

Kehebatan ahli dunia akan mengatakan itu fenomena alam, tapi sedarkah kita itulah petanda besar yang paling awal sebelum tibanya hari kiamat!!!!

Maka telah tertutuplah pintu taubat..yang bertaubat tapi Allah masih belum terima taubatnya juga akan ditutup pintu taubat..

Saat itu, kita akan lihat satu fenomena luar biasa di mana golongan kaya akan keluarkan semua harta utk diinfakkan, golongan yang tidak pernah baca quran, 24 jam baca Al- Quran, golongan yang tak pernah solat jemaah akan berlari-lari menunaikan solat secara berjemaah. Golongan yang tidak menutup aurat pula, segera bertudung labuh. Golongan yang jarang melakukan kebaikan, akan berebut-berebut berbuat baik.Tetapi sayang, untuk apalah semua itu, segalanya sudah tidak berguna lagi, kerana janji Allah itu tepat dan pasti. Merayulah sehabis air mata jua pun, Allah tidak lagi memandang kita ketika itu. Mari sahabat-sahabat, kita mencari redha Allah dalam hidup kita.

Segera bertaubat dan memohon keampunan dariNya.

Fokuslah kepada kehidupan akhirat yang kekal abadi.

Sesungguhnya Allah masih memanjangkan umur kita sehingga saat ini adalah supaya kita sempat bertaubat dan mengisi hidup kita dengan bekal yang akan menyelamatkan kita pada hari kiamat dan akhirat.
Marilah kita muhasabah diri masing-masing agar kita menjadi insan yang lebih baik dan lebih mulia di sisi Ilahi. Yang sebenarnya, bukan kiamat yang harus kita takutkan. Namun, kematian kita yang tanpa iman itulah yang perlu kita takutkan. Ingatkan diri, bila kita mati, kita tidak akan bangkit lagi ke bumi!
Firman Allah Ta'ala,

"...dan sesungguhnya hari kiamat itu pastilah datang, tak ada keraguan padanya; dan bahwasanya Allah membangkitkan semua orang di dalam kubur."
(QS : Al Hajj ayat 7)

"Hai manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu dan takutilah suatu hari yang (pada hari itu) seorang bapak tidak dapat menolong anaknya dan seorang anak tidak dapat (pula) menolong bapaknya sedikitpun. Sesungguhnya janji Allah adalah benar, maka janganlah sekali-kali kehidupan dunia memperdayakan kamu, dan jangan (pula) penipu (syaitan) memperdayakan kamu dalam (mentaati) Allah."(QS : Al – Luqman ayat 33)


Allahumma-solli'ala-sayyidina-Muhammad; Wa-'ala-alisayyidina-Muhammad.
Juma'ah mubarakh. Semoga Allah merahmati kita dengan perlindungan dan kasih-sayang-Nya sentiasa. Ameen, ya Robbal'Alamin.