Salam kasih Kerana Allah

Salam kasih Kerana Allah
Assalamualaikum wbt - Sekadar Berkongsi Ilham dan Pengalaman

Thursday, September 12, 2013

Puncak Harapan Saat Sendirian
Bissmillahirrahmanirrahim....

Meletakkan segunung harapan bagi 'Happy Ending Forever', amatlah indah, namun mengecapinya terlalu jarang ditemukan dan jika ada tidaklah ia ditemukan dengan mudah. Semua orang pernah membina angan-angan untuk bahagia dengan  mereka yang dikasihi. Sudah tentu tiada yg menolak bahagia. Cuma, kadang-kadang harapan tidak berkesudahan sepertimana yang diimpikan.Segala yang bersifat 'baharu' sentiasa berubah-ubah. Sebagaimana awan kekadang hitam membawa mendung; kekadang putih mengiring mentari.Boleh jadi...,

Kekasih yang dipuja-puja sekian tahun lamanya, memohon diri dan katanya, “Cukuplah setakat ini ikatan kita, aku pergi dulu. Kita tidak serasi...”

Suami yang dihormati tiba-tiba curang- “Bukan abang tak sayang, tapi mungkin hanya sekadar ini jodoh kita.”

Isteri yang bertahun-tahun disangka jujur dan setia tiba-tiba memohon cerai kerana terlanjur mencemar suci bersama lelaki lain- “Lepaskan saya daripada saya terus berdosa dengan abang.”Episod menyedihkan ini tidak sekadar kata; berlaku dimana-mana. Ia adalah sumbangan kepada kedukaan emosi, mental, fizikal menjadi lemah dan hati menjadi sakit.

Untuk apa semua itu? Natijah dari harapan yang kita gantungkan kepada manusia dengan sebulatnya mengundang spritual kita menjunam ke titik yang terlalu bawah. Hilang punca, gelap arah.Secara jujur, penggantungan yang kita cari untuk mengecap bahagia tidak sepenuhnya daripada manusia. Bergantunglah pada tali yang lebih kukuh yg sekali-kali tidak akan putus. Melakar rasa bahagia tidak semestinya hanya dari kasih mesra sesama manusia. Rasa cinta kepada alam dan kehidupan juga sudah cukup indah, yang memang tidak dapat disangkal lagi.
Hiduplah kita di dalam belaian kasih-sayang Allah, disitulah sebenarnya hakikat kebahagiaan yang sejati. Memang fitrah kita manusia, semangat keakraban, setiakawan, mencintai dan dicintai itu keperluan, namun seandainya suatu ketika kita terpaksa bersendiri menempuh segalanya tanpa sesiapa, tanpa tempat bergantung; janganlah kita putus-asa dan kecewa. Pasti, ada kebahagiaan yang lain yang akan Allah gantikan utk memujuk nurani kita menjadi lebih bahagia, walau tanpa seorang pun yang sudi menemani.

Berharaplah kepada Ilahi. DIA-lah Maha di atas segala Maharaja yang mempunyai segala-galanya. Pintalah kepada-Nya dengan rendah jiwa penuh rasa tawadduk cinta. Insya Allah, dari-Nya kita beroleh segala harapan yang kita sangka sedang diri kita dicicirkan.Katakanlah segala keperluan hati, keinganan kita, rindu kita, kasih kita, cinta-sayang kita, justeru hanya kepada-Nya. Insya Allah, kita akan bahagia di jiwa. Ameen Ya Robbal ‘Alamin…
Moga berbahagia hendaknya.

Tulus Senyum Ikhlas,

Raz.R